BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit evett II. Erzsébet királynő a Gundelben? Pár napig étlapra teszik a különleges menüt – képgaléria

Új attrakcióval, a Hírességek menüivel ünnepli 130. születésnapját a Gundel étterem, amely már nemcsak hirdeti az egykor vendégül látott különleges vendégek névsorát, hanem bárki számára megízlelhetővé teszi a tiszteletükre adott díszebéd vagy -vacsora ételsorát. Elsőként II. Erzsébet királynő 1993-as budapesti látogatásának állít emléket a bakancslistás magyar étterem, amely július elején mindössze tíz napra tűzi étlapjára a királyi vendég látogatására összeállított négyfogásos menüsort. Az új gasztronómiai attrakciót Gundel Károly, az étteremtulajdonos dédunokája részvételével tartott szerdai sajtótájékoztatón harangozták be.

Ötletes fogással, azaz fogásokkal emlékezik meg II. Erzsébet brit királynő 1993-as budapesti látogatása alkalmából a Gundelben lezajlott 32 személyes ebédről az idén 130 éves étterem, amely az évforduló alkalmából elindított Hírességek menüi sorozatának első részével a koronás vendég menüjét teszi bárki számára elérhetővé – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.

Gundel
Négykoronás menü: bárki megkóstolhatja majd, hogy mit evett a Gundel étteremben egykor II. Erzsébet / Fotó: Gundel Étterem

A Gundel és a hozzá tartozó Bagolyvár étterem üzemeltetését 2021-ben vette át az Eventrend Group, amelynek vezetői  a városligeti étterem alapítója, Gundel Károly üzleti filozófiájához visszakanyarodva arra törekszenek, hogy ne csak egy kiváltságos kör számára legyen elérhető a Gundel-életérzés, hanem bárki átélhesse azt.

Királyi fogásokkal indul a Hírességek menüi sorozat

Most még ennél is tovább lépnek, a II. Erzsébet brit királynő tiszteletére hajdan Kalla Kálmán séf által összeállított menüsort július 8-tól tíz napon át bárki kérheti és megízlelheti.

A királynő számára a Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd különösen nagy szó volt, mert állítólag 

ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta.

A kulisszatitkok ma már publikusak: az ünnepélyes ebéd előtt a konyha tíz próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak. 

„Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc fekete szmokingos, fehér kesztyűs étekhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italosfiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját a vendégeknek” – számolt be a Kurír a készülődésről.

A válogatást ihlető II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburghi herceg 1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására érkezett Magyarországra. Antall József miniszterelnök és felesége másnap, május 5-én adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. 

Az ebéd helyszíne a Gundel-palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálterem volt, ám érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek.

Gundel
A Gundel-beli díszebédre érkezett díszvendég, II. Erzsébet királynő / Fotó: Gundel Étterem

A négykoronás ünnepi ebéd

Az étterem társtulajdonosa, Láng György a Magyar Nemzetnek hajdan elmondta, hogy a négy korona „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve díszítéssel szolgáltak fel”. 

  • Előételnek lazac került a vendégek elé magyar spárgával, 
  • ezt galambesszencia követte,
  • a főétel borjú szűzpecsenyéből készült, ehhez papírvékony burgonyakoronácskát kínáltak, magyar vadrizzsel töltve, és libamájjal töltött kucsmagombát,
  • az édesség vékony, ropogós tésztából sütött korona volt, amelyet igazi, illetve parféból formált eprek díszítettek. 

Ehhez jött még, hogy a saját mádi pincéből származó Gundel-borok mellett „asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték – összegezte a Gundel a történelmi ebéd részleteit.

Moldován Viktor, a Gundel executive chefje elárulta:

korabeli tévéhíradók és fotók alapján rekonstruálta a királynői díszebéd fogásait.

Nemzeti ügy a Gundel

A Gundel egy nemzeti ügy, egy világhírű családi márka – hangsúlyozták az Eventrend csoport vezetői, akiknek irányítása alatt egy új korszak kezdődött az ikonikus étterem történetében. A vendéglátásban és a a rendezvényszervezésben már  több mint 30 éves tapasztalattal bíró csapat a hely értékeinek megőrzésére és gondozására tett ígéretét betartva még jobban be akarja vonni a vendégeket az ikonikus étterem történetébe.

A Gundel a miénk, benne van a történelmünk, benne vannak a hagyományaink, a jó ízek iránti rajongásunk,

 a Gundel sikertörténete közös nemzeti kincsünk, a tehetségünk, a nyitottságunk, a befogadó vendégszeretetünk ragyogó bizonyítéka – fogalmaznak az Eventrend alapítói.

A Gundel étterem nyáron óriási kapacitással működött / Fotó: Magyar Nemzeti Digitális Archívum

A Négykoronás menüvel debütáló Hírességek menüi sorozat a nyári tíznapos időszak után még legfeljebb egyszer, talán ősszel kerülhet az étlapra, majd más különleges vendégek számára felszolgált ételsorokkal folytatódik az attrakció.

A menüt két-, három- és négyfogásos változatban, 20 ezer forint körüli áron kínálják majd.

Mint megtudtuk, a Gundel étteremben jelenleg 16-17 ezer forint az egy vendégre jutó átlagfogyasztás.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.