BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingatlanárak: meglepő, de itt drágultak leginkább a lakások

Nem a felkapott és legdrágább területek ingatlanárai növekedtek a legnagyobb ütemben, sokkal inkább a fejlődő régióké. A legnagyobb mértékben dráguló települések ingatlanárai ötszörösükre-hatszorosukra nőttek.

Az elmúlt öt év ingatlanpiaci folyamatai alapján látható, hogy nem a felkapott és legdrágább területek ingatlanárai növekedtek a legnagyobb ütemben, sokkal inkább a fejlődő régióké – olvasható a Money.hu legfrissebb elemzésében, amely összeállította az elmúlt öt év legdinamikusabb drágulását mutató települések top 10-es listáját.

Ingatlanárak
Baranya is felkerült a legdinamikusabban fejlődő ingatlanárakat bemutató listára / Fotó: Vasvári Tamás / MTI

 

Hol nőttek leginkább az ingatlanárak?

Az Ingatlan.com adatai felhasználásával összeállított toplistán szerepel Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye több települése is. 

A legnagyobb mértékben dráguló településeken az ingatlanárak ötszörösükre-hatszorosukra nőttek.

A trendek akár befektetői szempontból is érdekesek lehetnek, hiszen egyes fejlődő vidéki településeken az ingatlanok értéknövekedése jelentős hasznot hozhat annak, aki jól becsüli meg a térség ingatlanpiacának várható alakulását. De melyik településeken történt a legnagyobb ingatlanár-növekedés az utóbbi öt évben?

 

Új, fejlődő régiók is felkerülhetnek a toplistára

Az adott térség ingatlanárainak alakulására egy új beruházásnak köszönhetően a helyi munkaerőpiac kedvező alakulása, a relatív bérnövekedés és a lakosságszám növekedése mind hatással vannak.

„Nem lenne meglepő, ha öt év múlva Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Zala, de akár Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye többi települése is az ingatlanok szempontjából legjobban felértékelődő térségek között szerepelne.

Az egészen biztos, hogy az elmúlt hónapokban bejelentett jelentős beruházások serkentik az ingatlanvásárlási kedvet és egyúttal növelhetik az érintett települések ingatlanjainak értékét is” – mondta el Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője, aki szerint az egyedi lakásárakat ezeken felül számos olyan tényező befolyásolhatja, mint a lakás minősége, szobák és fürdőszobák száma, az iskolák és óvodák közelsége, a bevásárlóközpontok és tömegközlekedés elérhetősége, valamint a közvetlen környezettel kapcsolatos jellemzők.

A bankok is szívesebben hitelezhetnek

A Money.hu szakértői arra is rávilágítottak, hogy egy-egy fejlődő régió vagy település már a bankok térképére is felkerülhet. 

A stabilan emelkedő ingatlanárak nagyobb értékű fedezetet biztosítanak a hitelintézeteknek, így a korábbiakhoz képest szívesebben adhatnak lakáshitelt, és lazíthatnak az előzetesen meghatározott szigorúbb feltételeken.

Korponai Levente, a Money.hu vezetője szerint a lakáspiaci folyamatok javulása 2023 végétől egyértelműen megfigyelhető: 

  • historikusan magas foglalkoztatottság, 
  • növekvő reálbérek és 
  • fogyasztói bizalom, valamint 
  • kedvezőbb kamatkörnyezet. 

Kedvezőbb kamatlábak, nagyobb piaci kereslet

„Az ingatlanpiacon a kamatlábak és a lakásárak között általában szoros korreláció áll fenn. Amikor a piaci kamatlábak kedvezőbben alakulnak, a lakáspiacon is nagyobb a kereslet, ami jellemzően felfelé hajtja a lakásárakat. Ezt támasztja alá az Ingatlan.com legfrissebb, májusi lakásárindexe is, amely szerint dinamikusabbá vált a lakások drágulásának üteme, ugyanakkor a régiók között jelentős eltérések lehetnek az árak naprakész alakulását bemutató árindex szerint” – mondta a Money.hu vezetője.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.