BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Group,Of,Children,With,Teachers,Holding,Hands,Together,On,Rainbow

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek – nem lesz olcsó a nyári táboroztatás

Drágább nyárra készülnek idén a szülők, ugyanis egyre költségesebb és időigényesebb feladat tartalmas programokat szervezni a szünidős gyermekeiknek. A legtöbb szülőnek az anyagiak előteremtése okozza a legnagyobb fejtörést, ugyanakkor a munkahelyeknek csak minimális százaléka segíti anyagilag a szülőket.

A szülők egyik legnagyobb kihívása nyáron, hogy megszervezzék a gyerekek felügyeletét – derül ki az Erste felméréséből. Nehéz fenntartani az egyensúlyt a munka és a családi élet között, hiszen nemcsak időigényes, de költséges feladat is értelmes programokkal lefoglalni őket. 

gyermekfelügyelet
Gyermekfelügyelet nyárra / Fotó: Shutterstock

A munkáltatók, mint az Erste is, a rugalmas munkavégzés lehetősége mellett azzal segíti a munkavállalókat, hogy hozzájárul a nyári táborok költségeihez. A szülők jelentős része (38 százalék) ráadásul nehezen tudja ellátni a munkáját, amíg otthon vannak a gyerekek.

Az Erste felmérése szerint a programok kitalálása és megszervezése mellett az ezekhez szükséges 

anyagiak előteremtése okoz a legtöbb szülő számára fejtörést (39 százalék). 

A nyári programok és táborok egyre költségesebbek

Ebben a két és fél hónapban legtöbben 25 ezer és 50 ezer forint közötti összeget költenek (27 százalék) gyerekenként. 

A válaszadók ötöde 50 ezer és 80 ezer forint közötti összeggel tervez, 40 százalék pedig ennél is többel, akár 150 ezer forintot meghaladó kiadással kalkulál egy csemetére a nyár során. Csupán 13 százalék nyilatkozott úgy, hogy a nyár gyerekenként 25 ezer forintnál kevesebb extra kiadással jár majd. A szülők több mint fele most úgy látja, hogy idén többe kerül a gyerekek nyári vakációja, mint tavaly, míg negyedük nagyjából ugyanannyit költ majd, a kiadások csökkenésével mindössze 7 százalék számol.

Kihívást jelentenek a pluszkiadások 

A válaszadók 43 százaléka szerint kifejezetten megterhelő ez az időszak, és csupán 2 százalék válaszolta azt, hogy semmilyen problémát nem jelentenek számára a nyár költségei. A válaszadók 40 százaléka spórolással teremti elő a szükséges összeget, míg 

ötből egy szülő még nem tudja megmondani, hogyan lesz majd pénz mindenre.

A családok többsége a nagyszülők segítségére támaszkodik ebben az időszakban (54 százalék), jellemző megoldás még, hogy a szülők felosztják egymás között a gyerekek felügyeletét (44 százalék). 

A napközis táborokat a válaszadók harmada veszi igénybe, míg a drágább ottalvós táborokat jóval kevesebben választják (13 százalék).

A munkahelyek 2 százaléka segíti anyagilag a szülőket

A munkahelyek jelentős része nem nyújt támogatást a nyári időszakban, a válaszadók nagy része semmilyen segítséget nem kap onnan (42 százalék). A szülők nem egészen 17 százaléka számolt be arról, hogy beviheti gyermekét a munkahelyére, 14 százalék pedig plusz szabadságot kap a nyári iskolai szünet idejére. Nappali felügyeletet, nyári tábort vagy a szülő számára további anyagi támogatást mindössze a munkahelyek tizede biztosít a válaszok alapján. 

Ezen belül kifejezett anyagi támogatást mindössze 2 százalék kap erre az időszakra.

Az Ersténél a korábban bevezetett rugalmas munkavégzés lehetősége a nyári gyerekfelügyelet megtervezésében is nagy segítség. A banknál a home office aránya 60 százalékos, ami azt jelenti, hogy minden héten öt munkanapból hármat otthonról dolgozhatnak a munkatársak

– mondta el Mihók Krisztina, az Erste HR-vezetője.

A kollégáknak emellett lehetőségük van ennél nagyobb arányban 

otthonról is dolgozni távmunka keretében, valamint az Erste részmunkaidő vállalását is biztosítja, így járulva hozzá a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtéséhez

– tette hozzá.

A HR-vezető megemlítette: további segítség lehet a nyári időszakban a bank lojalitás programjában, az Erste Care-ben adott extra szabadnapok vagy hosszabb rekreációra fordítható 1, 2, 4 hetes plusz szabadságok is.

Mihók Krisztina arra is emlékeztetett, a pandémia óta megszokták, hogy egy-egy meetingen otthon a háttérben bekapcsolódik a gyerkőc. Nyári időszakban gyakrabban előfordul és teljesen elfogadott, hogy egy-egy napon elkísérik dolgozni szüleiket. 

A 15. életévüket még be nem töltő gyermekek után a pénzintézet minden dolgozója igénybe veheti a támogatást, amely a szülők által választott tábor díjához hozzájárul.

Tippek nyárra a szülőknek

  • Előzetes tervezés: a programok és költségek előzetes tervezésével elkerülhető a váratlan kiadás.
  • Közösségi támogatás: a barátokkal és a gyerekek barátainak szüleivel való összefogás.
  • Munkahelyi megoldások: érdemes tárgyalni a munkaadóval a rugalmas munkaidő vagy az otthoni munkavégzés lehetőségéről.
  • Ingyenes vagy kedvezményes programok: sok város és közösség kínál ingyenes vagy kedvezményes nyári programokat.
  • Spórolás: a nyári kiadásokra érdemes előre félretenni és tudatosan kezelni a családi költségvetést.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.