BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Debreceni Egyetem: tizenegyezernél is több diák kezdheti meg ősszel a tanulmányait

Az általános felvételi eljárásban 7569 diákot, a keresztfélévre, az angol képzésre és a doktori iskolákra eddig összesen 10 455 hallgatót vettek fel a Debreceni Egyetemre. Ezzel várhatóan több mint tizenegyezer diák kezdheti meg a tanulmányait ősszel az intézményben.

A Debreceni Egyetem a jelentkezéseket tekintve az idei felvételin is kiemelkedő eredményt ért el: több mint tízezren jelölték meg első helyen, ezzel az eredménnyel továbbra is az ország legnépszerűbb vidéki egyetemének számít.

Debreceni Egyetem
Évről évre nő az angol nyelvű képzések iránti érdeklődés az egyetemen / Forrás: Debreceni Egyetem

Debreceni Egyetem: tízezren jelölték meg elsőként az alapszakokon

Az általános felvételi eljárásban 9790 fiatal jelölte meg a Debreceni Egyetemet első helyen, 77 százalékukat, 7569 diákot fel is vettek – számolt be Bartha Elek, az intézmény oktatási rektorhelyettese. Az egyéb felvételi eljárásokkal – így például a keresztféléves, illetve az angol képzésen, a doktori iskolákban – az eddig összesen felvett hallgatók száma 10 455. A tapasztalatok szerint 

a pótfelvételi eljárásban hatszáz körüli diák kerülhet be, ami azt jelenti, hogy 11 ezret meghaladó új hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől a Debreceni Egyetemen.

Hozzátette, hogy az általános felvételi eljárásban felvett diákok közül 6422-en állami ösztöndíjjal tanulhatnak. A különböző szakokra 400 fölötti pontátlaggal lehetett bekerülni, a jogászoknál 498, a pszichológus szakon 488 volt a bejutási ponthatár.

Melyek voltak a legnépszerűbb szakok?

Idén az orvos- és egészségtudományi, a gazdaságtudományi, valamint a pedagógus szakok voltak a legnépszerűbbek – jelezte Bartha Elek, hozzátéve, hogy a több mint húsz tanárszak közül az angol-, a történelem-, a magyar-, a testnevelés- és a gyógytestneveléstanár-képzésre jelentkeztek a legtöbben. A rektorhelyettes elmondta azt is, hogy 

évről évre nő az angol nyelvű képzések iránti érdeklődés. Az egyetem 13 kara közül 12 vesz részt a külföldi hallgatók képzésében, akiknek a száma az egyetemen szeptembertől meghaladja a 7500-at.

„Ez nemcsak országosan egyedülálló, de a Kárpát-medencében is a Debreceni Egyetemen oktatják a legtöbb külföldi hallgatót” – jegyezte meg Bartha Elek. A tájékoztatón elhangzott: 

a július 30-tól augusztus 7-ig tartó pótfelvételi eljárásban az egyetem kilenc kara hirdet meg önköltséges és állami ösztöndíjas helyeket. Az utóbbiakra 

  • agrár, 
  • műszaki, 
  • természettudományi és 
  • sporttudományi 

területeken jelentkezhetnek azok a fiatalok, akiknek az általános eljárásban nem sikerült a felvételijük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.