BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen amikor begyűrűzik hozzánk a német krach: szinte összeomlott a jármű- és akkugyártás Magyarországon

Lehangoló képet fest a hazai ipar helyzete, májusban ugyanis több mint tíz százalékkal esett vissza a jármű- és akkugyártás. A német ipar gondjai egyre inkább begyűrűznek a magyar gazdaságba, és a jövő sem néz ki túl fényesen.

Továbbra sem tudja lerúgni magáról a magyar ipar a német feldolgozóipar év eleje óta tartó mélyrepülését. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) péntek reggel közölt adatai szerint májusban a magyar gazdaság húzóágazataként számon tartott járműgyártás volumene 14,5 százalékkal, míg a villamos berendezés gyártása 18,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. 

20211022 Kecskemét Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. A Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB a sorozatgyártás megindítását bejelentő ünnepsége.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: gyár  belső
Lehangoló képest fest a hazai ipar helyzete, májusban ugyanis több mint tíz százalékkal esett vissza a jármű- és akkugyártás / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az összes ágazatot magába foglaló ipari termelés volumene a hónap során 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ami megegyezik a becslésben közölt adatokkal. A KSH szerint a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásában. 

Mindez korántsem véletlen: májusban Németországban 30 százalékkal estek vissza az új e-autó-eladások, ráadásul ez volt az ötödik hónap idén, hogy vaskos mínuszt produkált a szektor, amely egyre inkább megszenvedi az állami támogatások hiányát.

Ez visszaköszön a magyar külkereskedelmi forgalomban is. Az ipari export volumene májusban 10,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele még ennél is durvább visszaesést produkált, 16,6 százalékkal csökkent. 

A 12 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé pedig 33 százalékkal esett vissza.

Ami a többi ágazatot illeti, valamennyivel kedvezőbb a kép:

  • A feldolgozóipari termelés 9,6 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 23 százalékkal csökkent, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 1,0 százalékkal nőtt.
  • A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, mindkét értékesítési irányban nőttek az eladások. A legnagyobb (23 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 8,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. 
  • Az előző havi növekedéssel szemben a gyógyszergyártás kibocsátása májusban 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest, elsősorban a külpiaci eladások visszaesése miatt, miközben a hazai eladások bővültek.
  • A két közepes súlyú alág közül a gumi, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 2,1 százalékkal nagyobb, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 4,9 százalékkal  kisebb volt az előző év azonos időszakinál. 
  •  Az előző havi csökkenés után a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása kismértékben, 0,2 százalékkal nőtt.

Beszakadtak a megrendelések is

A jövő szempontjából az sem kedvező hír, hogy a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 16,6 százalékkal kisebb volt a 2023. májusinál. Az új belföldi rendelések 8,3, az új exportrendelések 18,0 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány május végén 24 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Ráadásul az év második felében sem lesz sokkal jobb a helyzet, a Mercedes nemrégen jelentette be, hogy három műszakról átáll két műszakra azért, hogy levezényelje a gyártósorok átállítását az elektromos autók gyártása. Ez önmagában 30 százalékos visszaesés a kecskeméti gyár termelésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.