BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Quacquarelli Symonds: tizenöt hazai intézmény a legjobb európai egyetemek között

Második alkalommal tette közzé idén az európai egyetemek ranglistáját a felsőoktatási intézményeket minősítő egyik legnagyobb nemzetközi szervezetnek számító Quacquarelli Symonds (QS). Az európai rangsorba összesen 15 hazai egyetem került be. Mutatjuk, melyek.

A Quacquarelli Symonds (QS) 2023 őszén tette először közzé a legjobb európai egyetemek rangsorát, amelynek most a második kiadását publikálták QS Europe 2025 néven. A listára a több mint 40 európai ország csaknem 3500 egyeteméből 684 került fel, köztük 15 magyarországi universitas.

legjobb európai egyetemek
A legjobb európai egyetemek között idén is az ELTE végzett a magyar mezőny élén / Fotó: colorlab

Legjobb európai egyetemek: az ELTE 18 helyet javított

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Quacquarelli Symonds (QS) július 10-én publikált európai rangsorában 18 helyet javítva tavalyi eredményén a 190. helyet szerezte meg, ezzel a cég idei világranglistája (QS World University Rankings) után a regionális rangsorban is a legjobb egyetem lett Magyarországon – számolt be a Világgazdaságnak az intézmény. 

A QS európai rangsora a szervezet más listáihoz hasonló módszertannal készül, azzal a különbséggel, hogy az intézmények értékelése során nagyobb hangsúllyal veszik figyelembe a nemzetköziesítést és a mobilitást, mint fontos európai értékeket. Ezt egy újonnan bevezetett, a nemzetközi hallgatók sokszínűségét (International Student Diversity) vizsgáló mérőszám jeleníti meg. 

Miként az Eötvös Loránd Tudományegyetem jelezte, a QS Europe 12 indikátorral számol, ezek közül az akadémiai reputáció, a publikációk szerinti hivatkozás, az elhelyezkedési lehetőségek, a kimenő hallgatói mobilitás, valamint a fenntarthatóság területén hazánkban az ELTE szerepelt a legjobban.

A végzettek elhelyezkedési lehetőségeit mérő mutatót tekintve az intézmény az európai mezőnyben a legjobb százon belül, a 68. helyen áll

– tájékoztattak.

Melyik lett a 15 legjobb egyetem?

  • Míg az ELTE tehát a 190. helyen található, 
  • a Debreceni Egyetem 36 helyet javítva a 222., 
  • a Szegedi Egyetem 14 helyet ugorva a 228., 
  • a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 238. helyről a 247.-re csúszott, 
  • a Pécsi Egyetem a 325. helyről felkerült a 314.-re, 
  • a Corvinus Egyetem 20 helyet javítva került a 370.-re,
  • a Széchenyi István Egyetem 12 helyet javítva szintén a 370. helyen szerepel, 
  • a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a tavalyi évhez hasonlóan szerepelt, jelenleg a 433. helyen áll, 
  • az Óbudai Egyetem az idei évben a korábbi eredményt javítva a 485. helyen végzett, míg 
  • a top 10-es lista végén található Miskolci Egyetem a 496. helyezéssel éppen befért az 500 legjobb egyetem közé.

A tizenöt legjobb hazai egyetem között szerepel még a Pannon Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Soproni Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.