BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tudnak elszállni az építőanyag árak, egy számjegyű lehet csak a drágulás mértéke

Nem várható építőanyag árrobbanás az Otthonfelújítási Program hatására, mert az évi 6-7 ezer milliárd forintos piacot egy 100 milliárdos nagyságrendű pályázat nem fogja megmozgatni, ráadásul termékhiány sincs, sőt, túlkínálatos a szektor. A vevőkért versengő kereskedők kezét így nem az új állami építőanyag árfigyelő oldal tartja féken az árazásnál, hanem a szerény kereslet.

A tavaly év végi árszinten ragadtak le az építőanyagárak, a minimális változást, jellemzően 2 százalékot önmagában a szállítást megdrágító útdíj emelése okozott – nyilatkozta a Világgazdaságnak Juhász Attila, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-kereskedelmi Tagozata és az Újház Zrt. elnöke.

építőanyag
Építőanyag: nem szálltak el az árak az állami felújítási támogatás hírére sem / Fotó: Shutterstock

Mennyivel drágulnak most az építőanyagok?

Nem volt, ami érdemben megmozgatta volna az építőipart  és az árakra hatással lett volna az első fél évben, ezért maradtak a 2023-as árszintek, amitől eltérni az év második felében is szerény mértékben fog a piac. Idén legfeljebb egyszámjegyű, 5–10 százalék körüli áremelkedést tart reálisnak a szakmai tagozat elnöke.

Juhász Attila elmondta:

  • az otthonfelújítási programnak nem lesz árfelhajtó szerepe, mert 
  • van kellő mennyiségű építőanyag,
  • normalizálódtak az energiaárak, amely jelentős tényező az építőanyag gyártás során 
  • viszont érdemben visszaesett az állami megrendelésállomány,
  • kevesebb új lakás épül
  • és kevesebb a felújítás is.

Mindezek együttesen azt eredményezik hogy nincs keresleti nyomás, nincs áruhiány, vagyis nincs alapja az építőanyag áremelkedésnek. „Az otthonfelújítási program 100 milliárd forintnyi támogatásából adódó keresletet a teljes magyar építőipart figyelembe véve 6-7 ezer milliárd forintos piacon minden nehézség nélkül kezelni tudja majd” – mondta Juhász Attila.

Az előzetes felmérések szerint a legtöbben homlokzati hőszigetelésre és nyílászáró cserére költik a támogatást, a július elsején, hétfőn megnyílt program iránt óriási az előzetes érdeklődés, egyelőre azt senki nem tudja, hogy mennyi idő alatt merül ki a keret.

Workman,In,Overalls,Installing,Or,Adjusting,Plastic,Windows,In,The
Nyílászárókat sokan terveznek cserélni a támogatásból / Fotó: Shutterstock

Összetett lett a program a visszaélések elkerülése érdekében

Az már most látható, hogy a pályázati rendszer nagyon bonyolult, tapasztalatunk szerint tanácsadók segítségére lesz szükségük a pályázat előkészítéséhez is az igénylőknek.

Az Újház szakértői az első nap saját tapasztalatszerzés miatt végigkövették az első pályázatok benyújtását, és kiderült, hogy a szükséges és kötelező 21 darab jól előkészített pályázati dokumentum mennyiségi átvétele másfél órát vesz igénybe a kijelölt bankfiókokban.

Elindult az állami építőanyag árfigyelő oldal

Segítséget jelenthet a felújítást és az építkezést tervezőknek, hogy az eddiginél pontosabban lehet majd megtervezni a kiadásokat, mert elindult az állami építőanyag árfigyelő rendszer. A Tüzépinfó.hu néven elérhető weboldal egyelőre 5 üzletlánc több mint 65 boltjának 12 ezer termékét követi nyomon napi szinten. A naprakész bruttó fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozhatja a versenyt a kínálati oldalon, aminek a nyertesei így a megrendelők lehetnek az előzetes várakozások szerint.

Már az otthonfelújítási program társadalmi tervezeténél szándékként megjelent, és ott le is lett írva, hogy az állam tervez egy olyan online árfigyelő rendszert elindítani, ami többek között a lakásfelújítások és építkezések során az építőanyagárakat naprakészen nyomon követi – mondta a Világgazdaságnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Kivárnak az állami támogatásból felújítani tervezők az építőanyag-vásárlással

Fordulattal kecsegtették a szektort a február végi adatok, de a felfutás nem bizonyult tartósnak, márciusban ismét csökkent az építőanyagok forgalma. Bár nagyon sok az ajánlatkérés, egyelőre kevés a vásárlás, az emberek gyűjtik az adatokat, és kivárják az energiahatékonysági támogatást a nagyobb munkák elkezdésével. Emiatt július előtt a szakmában nem számítanak fordulatra.

Hozzátette: ez a szándék valószínűsíthetően azért merült fel, hogy elejét vegye annak, – amikor bármilyen állami támogatás vagy lehetőség fölmerül, ami végső soron a lakosságot célozza – hogy a kereskedők vagy a kivitelezők zsebre tegyék ezt az előnyt. 

Ahogy a GVH-nak az árfigyelő alkalmazását, a kereskedők először ezt az oldalt is kétkedve fogadták, volt, aki nyűgként tekintett rá. Balogh szerint viszont egyre többen jönnek rá, hogy ez egy nagy lehetőség is nekik. Kiemelte, hogy a vásárlók az otthon kényelméből választanak terméket, és egy lakásfelújításnál, sokszor száz forint különbség adott esetben több tízezer forint megtakarítást is jelenthet. Összességében pedig egy pályázati szállítmány csökkentheti a költségeket. Balogh hangsúlyozta, hogy az építőanyag árfigyelő azért jó, mert

  • fokozhatja a versenyt a kínálati oldalon,
  • egyúttal árversenyt is generálhat
  • és fehéríti az ágazatot.

A szakértő úgy gondolja, hogy a portál elindítása egy XXI. századi megoldást jelent azokra az égető problémákra, ami a lakásfelújítókat és az építkezőket sújtja.

Mi okozhat árkülönbségeket?

Nem ilyen egyértelmű a helyzet az Újház Zrt. elnöke szerint, ugyanis van olyan építési termék, amit csak egy helyen gyártanak, és a szállítási költsége jelentős árkülönbségként jelenik meg a gyártási helytől, illetve a kereskedés helyétől távoli felhasználási helyeken.

Construction,Of,A,Wall,Of,A,House,Made,Of,Concrete
Az építőanyag ára függ a gyártás és a vásárlás, azaz a kiszállítás helyétől is / Fotó: Shutterstock

Jelesül egy Gyöngyös mellett legyártott Ytong falazóanyag esetében egészen más árat, akár 20 százalékos árkülönbséget is okozhat a szállítás egy Heves megyei és egy zalai építkezésre kiszállítva. A szakmai tagozat minden kezdeményezést üdvözöl, ami az átláthatóságot, a verseny tisztaságát, és az adatalapú döntéshozatalt segíti, de a raklapos termékeknél például ezt a célt nem látják biztosítottnak elérni a tüzépinfó oldal segítségével.

Az árfigyelő rendszert vélhetően a gyakorlati tapasztalatok alapján majd finomhangolják, a vásárlók azonban addig is biztosak lehetnek benne, hogy a

jelenlegi kínálati piac valódi árversenyt generál a kereskedők között a vásárlók kegyeiért

 –  szögezte le Juhász Attila.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.