BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Budapest, 2021. június 29.Kisfiú ugrik a vízbe a Római strandfürdőben 2021. június 29-én. A tartós hőség veszélye miatt több megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.MTI/Balogh Zoltán

Strand és lángos: infláció alatti áremelkedéssel, teljes kapacitással robbant be a főszezon

Átlagosan 15 százalékkal drágultak a fürdőbelépők országszerte, a differenciált mértékű áremelésekre különböző időpontokban került sor, volt, ahol a főszezonig vártak, máshol már korábban léptek. Az idei nyár igazi strandszezonnal indult és folytatódik, a fürdőszövetség szerint a SZÉP-kártya jelentős bevételi forrás lesz idén is.

Belépőjegyet vásárolni és a legtöbb strandbüfében az étkezést fizetni is lehet SZÉP-kártyával, amire erősen számítanak az üzemeltetők idén is – nyilatkozta a Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

strand
Főszezonra kinyitott minden a debreceni Aquaticum Strandon is / Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Később kezdődött, de tovább tart a strandszezon

Később csengettek ki az iskolákban, vagyis később kezdődött az iskolaszünet, de a Magyar Fürdőszövetség idén először meghirdetett, hagyományteremtőnek szánt kezdeményezéséhez, az utolsó három tanítási napra a tanár-diák csoportos strandoláshoz sok fürdő csatlakozott különböző akciókkal, árengedményekkel, ezért az akciót jövőre is meghirdetik – tudtuk meg.

A meghosszabbított tanév miatt egy héttel később kezdődött a főszezon, de

 a felmelegedés és a hőségrekordokban bővelkedő időjárás miatt várhatóan idén is tovább tart majd,

még a szeptemberi hétvégéken is lehet telt házas forgalmat elkönyvelni a nyárias időben.

Május elsején, a hajdani klasszikus strandszezonnyitó napon szinte csak Hajdúszoboszlón nyitottak meg szabadtéri egységek, a kültéri medencék és élményelemek beüzemelése fokozatosan és lépcsőzetesen történt az ország fürdőiben, amelyek a tanév végére álltak fel teljes kapacitással idén is.

Hogy változott a strandbelépők és a strandbüfék árazása?

A jegyárak differenciáltan, de átlagosan 15 százalékkal emelkedtek az előző évihez képest, az áremelést azonban nem egyszerre, ki előbb, ki később, de mostanra mindenki meglépte 

– mondta Balogh Zoltán.

Jó hír, hogy csökkent az infláció, és stabilizálódtak az energiaárak, valamint az is, hogy nincs Covid- és más világjárvány sem, ami alapvetően kiszámíthatóbbá teszi a tervezést.

A tavalyi drasztikus élelmiszer-infláció hatása látványos volt: tömegek indultak strandolni szendvicseket, italokat rejtő hűtőtáskával.

strand
Differenciáltan emelték áraikat a fürdők és a strandok / Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A büféárak sem szálltak el idén, de – mint azt Balogh Zoltán hangsúlyozta – a vendégek sem lettek egyformák továbbra sem. Van, akik otthonról hoz ételt, mások viszont megengednek maguknak ilyenkor egy-egy lángost, palacsintát vagy sört a büfében.

A lángosinfláció megállt: az 500 forintos sima lángosra is van példa,

de az 1800 forintos, extrákkal megrakott, teljes ebédnek megfelelőre is – sorolta a főtitkár a példákat.

Négyszáz helyen lehet strandolni

Országszerte több mint 400 vizes létesítmény van az uszodákkal és az időszakosan üzemelő, helyi jelentőségű, egy-két medencés strandokkal együtt. Turisztikailag relevánsnak körülbelül 200-220 fürdő számít, ezek az év minden napján nyitva vannak, benti és többnyire kinti egységeket is magukban foglalnak.

Idén új fürdő nem nyílt, 

de elkészült és átadták a felújított csornai fürdőt Kapuvár és Győr között, illetve Makón volt egy nagyobb rekonstrukció, bővítéssel – mondta a fürdőszövetség főtitkára.

Új fürdőket nem, de fürdőrészleget is magukban foglaló, wellnesskapacitással tervezett szállodákat idén is adtak át az ország különböző pontjain. A szálláshelyfejlesztések jellemzően az utazási döntést befolyásoló jelentőségű attrakciók, a fürdők közelében valósulnak meg leggyakrabban.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.