BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szamárköhögés – legyengítették az oltást, a csecsemő akár belehalhat

Európa több országában megugrott a szamárköhögéses (pertussis) megbetegedések száma, 2023 és 2024 áprilisa között közel 60 ezer esetet regisztráltak. Ez tízszeres növekedés egy év alatt az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ jelentése szerint. Magyarországon is egyre több az esetszám, már minden vármegyében észlelték a betegséget. Fellobbanásának több oka is van a szakemberek szerint.

A szamárköhögéses megbetegedések számának emelkedéséről számolt be Belgium, Horvátország, Dánia, Spanyolország, Svédország és Norvégia. A francia adatok is növekedést mutatnak, júniusban arról számoltak be, hogy 2024 eleje óta csaknem 6000 esetet jelentettek. Az európai adatok alapján különösen magas a megbetegedések száma Hollandiában és Csehországban. A cseh hatóságok az 1960-as évek óta a legtöbb esetet jelentették. Szerbiában és Horvátországban már járványos a helyzet. Az Egyesült Királyságban is megugrott a fertőzöttek száma, öt csecsemő meghalt, valamennyien három hónaposnál fiatalabbak voltak. 2019 óta ezek az első halálesetek pertussis következtében.

Soft,Blur,Of,The,Doctor,Hands,Use,Stethoscope,To,Check
A szamárköhögés fő tünete a görcsös köhögés / Fotó: Shutterstock

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ korábbi közlése szerint 3-5 évente nagyobb szamárköhögés-járvány várható még azokban az országokban is, ahol magas az oltási arány. Álláspontjuk szerint a járvány jelenlegi megugrásának oka az, hogy a koronavírus-járvány alatt bevezetett korlátozó intézkedések meggyengítették a lakosság immunitását.

Mi a helyzet itthon?

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészet Központ vezetője, Galgóczi Ágens járványügyi vezető azt nyilatkozta kedden este az RTL Híradónak, hogy hazánkban is járványszerűen terjed a szamárköhögés. Ezek közül 76 esetben derült ki, hogy valóban erről a betegségről van szó. A múlt héten két csecsemő belehalt a szamárköhögés szövődményeibe. 

Rósa Ágnes házi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke a Világgazdaság kérdésére elmondta, két oka van az esetszám megugrásának. 

„Az egyik az, hogy a koronavírus-járvány alatt két évig elzártan éltünk, maszkot hordtunk, nem mentünk sehova, így nem találkoztunk semmilyen kórokozóval. Más fertőző betegségek – az RSV fertőzés és a skarlát –  esetén is magasabb lett az esetek száma. Ahogy levettük a maszkot, erőteljesen megjelentek ezek a betegségek” – mutatott rá a doktornő.

Megváltoztatták a szamárköhögés elleni vakcinát

Rósa Ágnes hozzátette: a másik ok, hogy változott a vakcina. A szamárköhögés ellen készült korábbi vakcinában az egész kórokozó benne volt elölt formában, de nagyobb oltási reakciók, lázgörcsök jelentkeztek. Ennek a mérséklése céljából a 2000-es évek elején megváltozott a védőoltás, az új változat úgynevezett acelluláris, azaz sejtmentes, ami azt jelenti, hogy csak néhány antigént tartalmaz, ami arra elég, hogy megakadályozza a súlyos betegség és a járvány kialakulását, de nem tünteti el a kórokozót.

Melyek a jellegzetes tünetek?

A szamárköhögés tünetei másként jelennek meg csecsemőkorban, és másként a nagyobb gyerekeknél. „A görcsös köhögés végén a szamárhanghoz hasonlóan veszi a csecsemő a levegőt, ez annyira jellegzetes, hogy nem lehet eltéveszteni. Azonnal orvoshoz kell vinni a gyermeket, ha a tüneteket észlelik a szülők – jelezte a doktornő. – Az iskolásoknál az elhúzódó, makacs köhögések hátterében állhat a vírus. A nagyobb gyerekek nincsenek kifejezetten rosszul, a köhögési rohamok főleg éjszaka jelentkeznek. Időnként kiderül, nemcsak a gyerek köhög, hanem a környezetében levő felnőttek is, így egymást fertőzik meg a családban” – fűzte hozzá. A betegséget antibiotikummal kezelik az első két hétben, illetve tüneti kezelés adható. A kicsiknek biztosítani kell a megfelelő oxigénellátást.

Miért halhatnak bele a szamárköhögésbe a csecsemők?

Rósa Ágnes elmagyarázta, hogy a csecsemők elhalálozásának oka az akut légzéselégtelenség, az oxigénhiányos állapot és annak következményei. „A köhögés annyira görcsös, hogy a csecsemők bordája eltörhet, illetve szövődmények alakulhatnak ki, például tüdőgyulladás. Hat hónapos kor alatt veszélyes igazán ez a betegség, mert négy hónaposan kapják meg a harmadik oltást a kisbabák, utána még kell egy hónap, hogy kialakuljon az alapimmunitás” – fejtette ki. De folytatódik tovább az oltási sor: 

  • mert 18 hónapos korban,
  • 6 évesen, 
  • hatodik osztályban is oltják a gyerekeket. 

A doktornő azt mondta, nem kellene ennek véget érnie, felnőtt korban tízévente meg kellene ismételni az oltást. Aki várandós, annak mindenképpen javasolt, aki gyermeket tervez, neki öt évente javasolt, de azokban a családokban is érdemes újraoltani a felnőtteket, ahova kisbaba érkezik hamarosan. Egyéb esetekben tízévente elegendő újraoltatni. A gyerekek ugyanis a felnőttektől kapják el a fertőzést – foglalta össze Rósa Ágnes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.