BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter iráni kollégájával egyeztetett a soros elnökség kapcsán

Magyarország soros elnöksége kapcsán tárgyalt az iráni külügyminiszterrel Szijjártó Péter.

Az új iráni külügyminiszter-kollégával tárgyaltunk telefonon abból az alkalomból, hogy hazánk átvette az Európai Unió (EU) soros elnökségét – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF)
Szijjártó Péter
Szijjártó Péter a soros elnökségről tárgyalt / Fotó: Anadolu via AFP

Ali Bagheri Kani nemrégen vette át hivatalát, miután korábbi kollégánk, Hossein Amir-Abdollahian életét vesztette egy helikopter-balesetben – tette hozzá.

Egyetértettünk abban, hogy – mivel a diplomácia nem arról szól, hogy csak azokkal beszélünk, akikkel mindenben egyetértünk – fokozni kell a párbeszédet az EU és Irán között. Reméljük, ezzel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy el lehessen kerülni a közel-keleti helyzet eszkalációját.

Ha ugyanis a közel-keleti válság átterjed más országokra is, akkor az a globális biztonságot is veszélyeztetni fogja, márpedig mi, akik két és fél éve egy háború árnyékában élünk, nem akarunk még egy globális biztonsági válságot – közölte a tárcavezető. Szijjártó Péter hozzátette: megállapodtak, hogy folyamatosan kapcsolatban maradnak és New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén személyes egyeztetésekre is sort kerítenek.

Július elsejétől a következő hat hónapban Magyarország irányítja az Európai Unió Tanácsának munkáját, a tagállamok közötti együttműködést építve, megállapodásokra törekedve. A Világgazdaság összeszedte, mivel készülünk, mi lesz a logónk és mik a legsarkalatosabb témák, amelyekre fókuszálnia kell hazánknak az elnökség alatt.

Jogalkotás, együttműködés, koordináció: ezzel jár, ha egy ország az Európai Unió soros elnöke

Július 1-jétől Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának elnöke. Innentől kezdve hat hónapig hazánk irányítja az Európai Unió Tanácsának munkáját, a tagállamok közötti együttműködést és megállapodást építve. Kisokosunkból kiderül, hogyan is néz ki általánosságban, ha egy ország az unió soros elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.