BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beruházási dömping: valami megváltozott, kinyitotta a pénzcsapokat a kormány

A kormány együttesen kicsivel több mint 579 milliárd forint finanszírozást rendelt közútfejlesztési óriásprojektekhez. Egyértelműen beruházási dömpinget látunk, pláne ha hozzávesszük, mi készül még, és mi van napirenden.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a minap kormánydöntések sora jelent meg a Magyar Közlönyben. Ezek között több is kiemelkedő jelentőségű.

CM20231215_Görbeháza csomópont átadó_M3-M35_autópálya_HAON (17)
Beruházási dömping: valami megváltozott, kinyitotta a pénzcsapokat a kormány – az M49-re is jutott majdnem 200 milliárd / Fotó: Czinege Melinda / Mediaworks

Megírtuk, hogy a kabinet végre döntött a Mohácsi Duna-híd és a kapcsolódó úthálózat kivitelezési feladatai ellátásához szükséges források biztosításáról. Nem kis összegről van szó, sőt, ez lesz minden idők legnagyobb összegbe kerülő hídépítése Magyarországon: a beruházásra a 2024–2031 évek vonatkozásában a kötelezettségvállalás mértéke összesen legfeljebb 389, 3 milliárd forint.

Az M49-re is jutott majdnem 200 milliárd

Csakhogy nem ez az egyetlen gigaberuházás, ami zöld lámpát kapott a kormánytól. Határozatba foglalta ugyanis, hogy egyetért az M49-es gyorsforgalmi út Ököritófülpös és Csenger közötti szakaszának és a kapcsolódó létesítményeknek a megvalósításával, valamint Szamossályinak az M49-es gyorsforgalmi útba (egy híddal a Szamos folyón) történő bekötésének tervezésével. Minderre pedig a pénzt is odaadta.

Ahogy az új Duna-hídnál, úgy ezek esetében is döntött a megvalósítás mentesítéséről a beruházási stop alól. Az M49-es kapcsán szintén kikötötte, hogy a vállalkozási szerződés hatályba léptetése csak úgy történhet meg, hogy a teljesítés csak a 2025-ös évtől kezdődően merülhet fel.

 

A két közútfejlesztési projekt egyúttal megkapta a kormányzati kötelezettségvállalást: a 2024–2028-as időszakra összesen 189,75 milliárd forint értékben. Ennek megoszlása a következő:

  • a 2025. évben 15,36 milliárd forint,
  • a 2026. évben 70,12 milliárd forint,
  • a 2027. évben 80 milliárd forint,
  • a 2028. évben pedig 23,55 milliárd forint.

Tehát a Mohácsi Duna-hídra és az M49-es folytatására a kormány együttesen 

kicsivel több mint 579 milliárd forint finanszírozást ad a következő hét évben.

Ennek ismeretében elmondható, hogy valami megváltozott, és a kormány egyértelműen megnyitotta a pénzcsapokat.

Ezek a nagyberuházások vannak napirenden

Pláne, ha hozzávesszük, mi készül még, és mi van napirenden. Ahogy azt megírtuk, az idén kiírják a feltételes közbeszerzési eljárást az M100-as autópályára, ami az M1-es autópályát kötné össze 32,3 kilométer hosszon Komárom–Esztergom vármegye központjával, Esztergommal. Minden idők legbonyolultabb autópálya-építésének ígérkezik, a bekerülése biztosan több száz milliárd lesz.

De nem csak a közúti infrastruktúrában indulnak nagyberuházások, hanem a vasútinál is. Lázár János építési és közlekedési miniszter éppen a napokban beszélt arról, hogyan alakítja át a MÁV-ot. Leszögezte, hogy az infrastruktúrára és a járművekre is fognak költeni egy „csomó pénzt”, igaz, a pontos fejlesztések még nem ismertek.

Mindezt pedig megfejeli egy egészségügyi projekt is, amely az egész ország egészségügyi ellátásának minőségére hat majd. Ez a Semmelweis mintegy 110 milliárd forintos külső klinikai tömbfejlesztése, amit az ígéret szerint mindenképpen listára fog venni a kabinet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.