BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Burgonyatermesztés Európában: minden ellenük dolgozik

A fogyasztói szokások és a klímaváltozás mellett a növényvédő szerek hatóanyagainak kivonása is hozzájárul ahhoz, hogy a burgonya egyre kisebb jelentőségű az Európai Unió agráriumában. A burgonyatermesztés Európában általában csökken, beleértve Magyarországot is, de itthon trendfordulóban bíznak.

Hosszabb távra visszatekintve, az Európai Unióban csökken a burgonyatermelés. A burgonyatermesztés Európában erősen koncentrált, amit jól mutat, hogy tavaly az EU 1,3 millió hektáros, betakarított burgonyaterületének csaknem 70 százaléka mindössze öt uniós országban összpontosult. Bár 2020-ban Románia az összes burgonyát termelő gazdaság közel egyharmadát adta, ezek 2023-ban az EU burgonyatermő területének csak 5,8 százalékán gazdálkodtak, mivel sok kis, illetve mikrogazdaság termel Romániában burgonyát. Litvánia ugyanebben az összevetésben 2020-ban az EU burgonyát termelő gazdaságainak 7 százalékát adta, 2023-ban az unió burgonyaterületének csak 1,2 százalékát művelte. 

Krumpliszedés-20, burgonyatermesztés Európában
Folyamatosan csökken a burgonyatermesztés Európában / Fotó: Németh András Péter

A nagy területeken ezzel szemben 

  • Németország (19,9 százalék),
  • Franciaország (15,4 százalék),
  • Lengyelország (14,2 százalék),
  • Hollandia (11,7 százalék) és
  • Belgium (7,1 százalék)

termesztett burgonyát, ezen országok pedig együtt az összterület közel 70 százalékát adták. Az unió teljes szántóterületén belül a burgonya nem túl jelentős, a 2022-es adatok szerint mindössze 1,4 százalékot tett ki. Az egyes uniós országokban azonban sokkal nagyobb fajsúlyú volt: Hollandiában a burgonya betakarított területe a szántó 16,2, Belgiumban pedig 10,6 százalékát tette ki. Ezzel együtt igaz, hogy 

a burgonyaterület erősen csökkenő tendenciát mutat az EU-ban. 

Az ezredforduló és 2023 között a burgonyaterület kevesebb mint a mint felére, 3 millió hektárról 1,3 millió hektárra csökkent. A visszaesés nagy része a lengyelországi változásokat tükrözi, ahol a burgonya betakarított területe 2023-ban 1,1 millió hektárral volt kevesebb, mint 2000-ben, ami 84,9 százalékos csökkenésnek felel meg. Két számjegyű százalékos csökkenés volt tapasztalható a betakarított burgonya területén három EU-ország kivételével. Az általános tendencia alól Belgium és Franciaország, valamint Dánia kivételt jelentett, de ezekben az országokban is csak 93 ezer hektárral haladta meg a 2023-as összevont betakarított terület a 2000-est.

A burgonya termelői és fogyasztói áraira is a gyakori erőteljes ingadozás volt a jellemző az egyes uniós országokban. Ezen túlmenően a termelői és fogyasztói piacok egyetlen évre vonatkozó fejleményei néha ellentétesek voltak egy-egy uniós országon belül: Például Belgiumban és Ausztriában a burgonya termelői árai 2023-ban alacsonyabbak voltak, mint 2022-ben, míg a fogyasztói árak lényegesen magasabbak.

Nehezebbé vált a burgonyatermesztés Európában

A termelés csökkenése összefüggésben van a klímaváltozás tényével, hiszen a burgonya a hűvösebb, csapadékosabb környezetet kedveli. Nehezíti a termelők dolgát az is, hogy az EU hatóanyag-kivonásai miatt a burgonya növényvédelme az utóbbi években nehezebbé vált. Eközben a fogyasztók – különösen a fiatalok – körében csökken a burgonya népszerűsége, nem tartják egészségesnek, és igyekeznek más, alternatív növényekkel kiváltani. Ráadásul a krumpli nem is számít bele a WHO által kívánatosnak tartott zöldségfogyasztásba, ugyanis nagyon magas a keményítő-, vagyis a szénhidráttartalma, vitaminokat és egyéb ásványi anyagokat viszont nagyon kis mennyiségben tartalmaz.

Alternatív növényként szóba jöhet a batáta, más néven édesburgonya, amelynek a neve ellenére nincs köze a krumplihoz. 

Viszont egyre népszerűbb, jól helyettesíti a krumplit, bár az íze inkább a répáét idézi, és nagyon egészséges, ugyanis gazdag béta-karotinban, és sok A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Eközben pedig sokféle felhasználási módja van: lehet sütni, főzni, pürésíteni és tölteni is.

Európában szintén sokan fogyasztják burgonya helyett a pasztinákot, amelyik a fehérrépára hasonlít, levesbe, pürének és sült köretnek is jó megoldás, pektint, fehérjét és C-vitamint is tartalmaz. Ezeknél nehezebben beszerezhető a Peruból származó yacon, más néven inkagumó, amelyet Magyarországon nem is termesztenek. Ettől függetlenül internetes rendeléssel beszerezhető, jó vércukorszint-stabilizáló, antioxidáns, koleszterincsökkentő és immunerősítő hatású. Nyersen is fogyasztható, de főzni vagy sütni is lehet.

Milyen a burgonyatermesztés Magyarországon?

A fogyasztói szokások változása meglátszik itthon is. A KSH adatai szerint a hazai fogyasztás a 2005-ös fejenkénti 66,8 kilóról, 2010-re 60,5 kilóra csökkent, majd 2017-ben érte el a mélypontját, 57,1 kilogrammal, majd 60 kilogramm körüli szintre emelkedett. A hazai fogyasztás nem éri el az EU28 átlagát, és a legalacsonyabb a V4-országok közül.

Támogatásokkal nőhet a hazai burgonyatermelés

A versenyképes hazai burgonyatermesztés megteremtését kiemelt feladatának tartja az Agrárminisztérium, hogy a fogyasztói igényeket egész évben ki lehessen elégíteni.

Folyamatosan csökken a termelés is: egyes adatok szerint 1960-ban még 3 millió tonna burgonya termett, a 2000-es évek elejére ez a mennyiség 700-800 ezer tonnára apadt. A KSH szerint 2000-ben még 44 ezer hektár volt a termőterület, 2023-ban pedig már csak 8 ezer hektáron termesztettek burgonyát. Ennek megfelelően a termés mennyisége 2022-ben csak közelítette a 200 ezer tonnát, tavaly pedig ennél is kevesebb, 161,5 ezer tonna volt. 

Az utóbbi években már tavaszig sem tart ki a hazai termés, hanem rendszerint elfogy január végére, február közepére. 

Ennek oka az alacsony termésmennyiség mellett a megfelelő tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség.

Az agrártárca ugyanakkor a burgonyatermelés fejlesztését is célul tűzte ki. Ahogy nemrég Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak elmondta, fejlesztésekkel kívánják elérni, hogy önellátóvá váljunk ebből a magyarok számára fontos növényből, mégpedig hazai feldolgozóüzemre alapozva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.