BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötéves átlag fölött a búzahozam, de idén nem a mezőgazdaság lesz a GDP megmentője

A gabona aratásával végeztek, és bár a kalászosok mennyisége nem okozott csalódást, a minőség és az árak igen. Az ősszel betakarítandó kukoricát és napraforgót ért aszálykárok alapján mondható, hogy a növénytermesztőknek nincs jó évük, a mezőgazdaság teljesítményét lehúzza a szárazság.

Ezer hektár híján befejeződött a kalászos gabonák aratása augusztus 13-áig: a tervezett 1,34 ezer hektárból 1,339 ezer hektáron végeztek a betakarítással. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a termelők összesen 7,4 millió tonna gabonát arattak, melynek 68,5 százaléka búza, 21,9 százaléka árpa volt. A kalászosok termésátlaga az elmúlt ötéves intervallumot nézve a rozs és a tritikále kivételével meghaladta az egy évvel korábbi – ugyancsak ötéves – átlagot, ezt 864,5 ezer hektáron aratták le, termésmennyisége pedig 5 millió tonnát tett ki. Termésátlaga megegyezik a tavalyival, országosan 5,8 tonna volt hektáronként, a minősége viszont idén is gyenge. Őszi búzából a legalacsonyabb hektáronkénti termésátlagot 4,9 tonnával Pest vármegyében, a legmagasabbat pedig 6,9 tonnával Tolnában és Baranyában érték el a gazdák.

Budapest, 2024. május 19., mezőgazdaság, Rendőrségi helyszínelés egy balesetet szenvedett motorcsónak roncsánál az újpesti hadikikötőben  2024. május 19-én. A kisgéphajó egy szállodahajóval ütközött össze a Dunán Verőce közelében május 18-án éjjel. A motorcsónakban nyolcan utaztak, egyet közülük súlyos sérülésekkel kórházba vittek, két holttestet találtak.MTI/Lakatos Péter
A mezőgazdaság teljesítményét rontja a búza minősége és az aszály is / Fotó: Lakatos Péter / MTI

Tavaszi búzát 2024-ben 9,9 ezer hektáron vetettek, háromszor nagyobb területen, mint 2023-ban, a betakarított 47,8 ezer tonna pedig több mint háromszorosa volt az előző évinek. Durumbúzát közel 51 ezer hektáron termesztettek, és a jelentés napján az aratás végéhez közeledtek a gazdák. A termésátlag 5,5 százalékkal, a 264,1 ezer tonna betakarított mennyiség pedig 46,1 százalékkal volt magasabb a tavalyinál.

Az előző szezonban jelentősen megnövelték az árpatermő-területet a gazdálkodók, de ez nem jött be nekik, így most 

őszi és tavaszi árpából összesen a tavalyinál harmadával kisebb területről, 288,5 ezer hektárról arattak le 28,8 százalékkal kevesebb termést, mintegy 1,6 millió tonnát. 

Az őszi árpa termésátlaga országos szinten 5,7 tonna hektáronként, ami 3,6 százalékkal magasabb, mint 2023-ban volt. A tavaszi árpa 4,7 tonna hektáronként, termésátlaga 5,4 százalékkal meghaladta a tavalyi értéket.

Az őszi káposztarepcét 7,8 százalékos területcsökkenéssel 174,1 ezer hektáron termeltek, a termésmennyisége pedig ennél nagyobb mértékben, 26,7 százalékkal, 431,8 ezer tonnára esett vissza.

A tavaszi takarmányborsó termésátlaga 2,3 tonna per hektár volt, éppen annyi, mint tavaly. A zöldborsó átlaghozama az előző évihez képest közel 17 százalékkal lett alacsonyabb, hektáronként 4,2 tonna, területe 25,5 százalékkal, az össztermés 38,1 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. A csemegekukorica-terület felét takarították be a jelentés napjáig. Itt nagy szórás volt a termésátlagokban: 

  • Veszprémben 5,5,
  • JászNagykun-Szolnok vármegyében pedig 19 tonna hektáronkénti hozamot jegyeztek fel, de
  • Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében is 17-18 tonna átlagtermést értek el a gazdák hektáronként.

A már befejeződött meggyszedés eredményeként az országos átlag 22,8 százalékkal kisebb a tavalyinál, 5,4 tonnát tett ki hektáronként. Míg Baranya vármegyében mindössze 1,9 tonna meggy termett hektáronként, addig Komárom-Esztergom vármegyében 15 tonna termésátlagot értek el a gazdák. 

A kajszi termésmennyisége 27,4 ezer tonna körül alakult, a 2023. évi össztermés több mint négyszeresét tette ki, termésátlaga elérte az 5,5 tonnát hektáronként. 

Az őszibarack szedése a jelentés időpontjában 82,6 százalékon állt, a termésátlag az előző évhez képest 46,1 százalékkal nőtt, 10,3 tonna volt hektáronként.

Századvég: a mezőgazdaság és a nettó export kozmetikázhatja a GDP-t

A legtöbb szektor visszahúzhatta a gazdaság teljesítményét tavaly év végén, kivéve a mezőgazdaságot és a nettó exportot.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.