BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

FISU Healthy Campus: első hazai intézményként nyert platinum fokozatot a Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem nemcsak magas szintű tanulmányokat igyekszik nyújtani a hallgatóknak, hanem egészségük és jólétük érdekében különböző programokat is kínál számukra. A többéves munka elismerése, hogy most bekerült a világ 38 azon intézménye közé, amelyek a legmagasabb minősítéssel rendelkeznek ilyen téren.

A Debreceni Egyetem Magyarországon elsőként és egyelőre egyedüliként érte el a legmagasabb, platinum fokozatot a FISU Healthy Campus minősítési rendszerében. Az elismeréssel a világ azon 38 intézménye közé tartozik, amelyek a legmagasabb minősítéssel rendelkeznek az egyetemi életminőség, életmód területén.

elismerés
A debreceni intézmény elismerése azt jelzi: fontos számukra az egyetemi közösség egészségének megőrzése / Forrás: Dereceni Egyetem

Elismerés a hallgatók egészségmegőrzéséért végzett munkáért

Ahogy korábban bizonyították, a hallgatók egészségi állapota az akadémiai éveik során különös veszélynek van kitéve. Annak érdekében, hogy támogathassák az egyetemi polgárok számára az egészséges életmódot, az egyetemeknek megfelelő környezet kialakítására kell törekedniük. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) egyik célja – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatásával –, hogy a hallgatók számára lehetőséget biztosítson a fizikai aktivitásban való részvételre az egészségük és jólétük érdekében – számolt be a náluk folyó program hátteréről az elismerés elnyerését követően a Debreceni Egyetem portálja. 

Mint írják, a Healthy Campus egy globális program, amely különböző területekkel foglalkozik, és nem csupán a fizikai aktivitás tartozik bele. A FISU segítséget kíván nyújtani abban, hogy az egészséget beépítsék az egyetemi kultúra minden aspektusába, és megoldásokat kínáljon az egyetemi közösség életmódjának és jóllétének javítására.

Egyenesen a világelitbe

A program egy konkrétan meghatározott, kétéves periódust ölel fel, amely időszak alatt kilenc lépésből álló követelményrendszert követve érkezik el az egyetem a végső értékeléshez, melynek alapján elnyeri az általa elért fokozatot és minősítést. 

A FISU Healthy Campus legfrissebb listáján a Debreceni Egyetem bekerült a legfelső világelitbe, vagyis platinum minősítést szerzett.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja úgy fogalmazott, hogy már az előző, az arany fokozat megszerzésénél egyértelmű volt, hogy a Debreceni Egyetem számára elérhető a minősítési rendszer legmagasabb foka is, így csak idő kérdése volt, hogy elnyerjék a platinum fokozatot. 

Ez egy kiemelkedő eredmény, egy kitűnő visszajelzés a világ egyik vezető sportszervezetétől, amire nagyon büszkék vagyunk. Ebben visszaigazolódik az a hosszú távú koncepció, amely szerint nemcsak magas szintű tanulmányokat szeretnénk nyújtani, hanem lehetőséget az életminőség javítására sporttal, kultúrával, közösséggel, étkezéssel, mindennel, ami csak befolyásolja a mindennapi jóllétet 

– értékelte az eredményt az egyetemi portálnak.

Sok egyetem a minősítésig sem jutott el

A Healthy Campus (HC) hét fő pilléréhez kapcsolódóan száz kritériumot jelöltek ki, amelyeknek meg kell felelni. Attól függően sorolják be az egyetemeket, hogy mennyit teljesítenek ezekből. A Debreceni Egyetem eddig 95-nek tett eleget, ennek alapján a legjobbak közé került. A világ összes kontinenséről mindössze 38 intézmény tartozik az elitbe, úgy, hogy a minősítés folyamatáig is csupán 138 egyetem jutott el. 

A Debreceni Egyetem vezetősége szerint komoly elismerés, hogy együtt említik a magyar intézmény nevét olyanokkal, mint

  • a londoni King’s College, 
  • a melbourne-i La Trobe University, 
  • a kínai Peking University, 
  • a svájci University of Lausenne 
  • vagy a kanadai Calgary University.

Nem csak sportról szól a program

A DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója, Balogh László szerint már korábban igazolódott, hogy az oktatás és az egyetemi létesítmények minősége mellett fontosak az egyéb, az egészség megőrzését, életminőséget célzó tevékenységek is. „Ez nem csak a sportról, a fizikai aktivitásról szól, rengeteg aldimenziója van, ideértve többek között a táplálkozást, a mentális és szociális egészséget, az edukációt, a fenntarthatóságot” – mondta. 

Hozzátette, hogy még közel sincs vége a munkának. Ősszel érkezik hozzájuk egy háromfős delegáció a FISU-tól, hogy áttekintsék a jó gyakorlataikat, melyek követendő globális példaként állhatnak más egyetemek előtt. Nem utolsósorban, a nemzetközi akadémiai rangsorokban is pluszpontokat jelent majd ez az eredményünk – összegzett az igazgató. 

Az unideb.hu arról is beszámolt, hogy Magyarországról mostanáig még egy intézmény került be a programba, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, amely a FISU listáján bronz minősítést ért el.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.