BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkongatta a vészharangot Nagy István a borászok előtt: nagyon erős az alkoholellenes lobbi

Nagy István agrárminiszter szerint kihívás elé állítja a borásztársadalmat, hogy világszerte csökken a borfogyasztás, amiért szerinte az alkoholellenes lobbi felel.

A somlói borvidék a magyar történelem és kultúra egyik fontos szimbóluma, amely a múlt század nehézségei ellenére is megőrizte értékeit. Mára pedig ismét a magyar borászat egyik ékkövének tekinthetjük – mondta Nagy István agrárminiszter szombaton a Somló és Környéke Borút Egyesület Bor és Pálinka Lovagrendje által szervezett Lovagrendi Szakmai Találkozón, Somlóvásárhelyen.

bor
Megkongatta a vészharangot Nagy István a borászok előtt: nagyon erős az alkoholellenes lobbi / Fotó: Agrárminisztérium

A tárcavezető méltatta a borásztársadalmat, amiért a nehézségek közepette is képes az együttműködésre, alkalmazkodási képessége pedig nélkülözhetetlen a változó piaci környezethez való sikeres igazodáshoz. 

Nagy István szerint a borásztársadalmon belüli partnerségre a jövőben is szükség lesz, mert összeurópai, de inkább világszinten strukturális válság jelei láthatók. Egyre inkább csökken a fogyasztás, miközben az alkoholellenes lobbi is nagyon erős.

Ezeket a kérdéseket Magyarország a nagy bortermelő uniós tagországokkal azonos módon érzékeli és értékeli. Hozzátette, a nagyon gyorsan változó borfogyasztási szokásokhoz nehéz alkalmazkodni. Ennek egy módját jelentheti a több lábon állás, vagyis hogy nemcsak bort érdemes termelni vagy értékesíteni, hanem például pezsgőt vagy mustot is.

Ehhez azonban újfajta tudás és technológia kell, mert egyre inkább elvárás a nagyon jó minőség minden árszegmensben

– magyarázta Nagy István.

A tárcavezető kiemelte, a magyar kormány a jövőben is minden segítséget meg kíván adni ehhez, ezért elkötelezetten támogatja a bortermelőket. A közös agrárpolitika (KAP) keretében évente 10-11 milliárd forintnyi támogatás válik elérhetővé a szőlőborágazat számára, ami hozzájárul a szektor hosszú távú fenntarthatóságához és versenyképességéhez. 

Összességében az ágazat támogatására a 2027-ig tartó pénzügyi időszakban több mint százmillió euró áll rendelkezésre. Emellett a szőlő szerkezetátalakítását célzó programok keretében az elmúlt tizenhárom évben mintegy 80 milliárd volt elérhető, amelyből 30 ezer hektárnyi szőlőültetvény újulhatott meg – fejtette ki a miniszter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.