BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtört a jég: végre csökkenhet az egyik üzemanyag ára a hazai kutakon

Két hét után folytatódik az áresés a hazai kutakon, igaz, csak a gázolajat használók örülhetnek.

E hét kedden a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal csökken, a 95-ös benzin beszerzési ára nem változik – írja a Holtankoljak.

HZ1_354820240430 budapest benzinkut arvaltozas -budapest belgrad vasutvonal epitese soroksar -kutya az autoban labrador havran zoltan magyar nemzet
Fotó: Havran Zoltán

Utoljára két hete, július 25-én mérséklődtek az üzemanyagárak, akkor a benzin esetében 2, a gázolaj esetében 4 forint csökkenést tapasztalhattak a hazai kutakon az autósok. 

Az aktuális átlagárak jelenleg:

a 95-ös benzin literje 611, a gázolajé pedig 618 forintba kerül.

A Holtankoljak megjegyzi, hogy ehhez mérten látjuk majd kedden, hogy a beszerzési ár változása hogyan hat majd a kutakon tapasztalt árakra.

A háborúk ellenére csökkent a Brent ára, egyre nagyobb a félelem a recessziótól

Az elmúlt hetekben megint kiéleződtek a geopolitikai a konfliktusok, azonban nem az orosz–ukrán háború vagy a közel-keleti események, hanem a vártnál rosszabb amerikai munkaerőpiaci adat mozgatták meg az olaj árát. Az európai piacon mérvadó Brent olajtípus ára a múlt hét végére 76 dollárig esett. 

A mérséklődést több tényező is magyarázza: az egyik, hogy a világ legnagyobb olajimportőrének számító Kínában csökkent a feldolgozóipar, a távol-keleti országnak kevesebb energiahordozóra van szüksége. 

Másrészről egyre nagyobb a félelem, hogy a világ legnagyobb gazdasága, az USA belecsúszik a recesszióba, ami az olajkeresletet is érdemben visszavetheti.

Emlékezetes, korábban 100 dollár fölött is járt a Brent ára, az orosz–ukrán háború kitörését követően.

Már olcsóbb a magyar üzemanyag, mint a szomszédos országokban

A Központi Statisztikai Hivatal arról számolt be pénteken, hogy a dízel üzemanyag múlt heti átlagos ára hazánkban 618 forint volt, ami 19 forinttal, 3,2 százalékkal haladta meg a régiós 599 forintos átlagárat. A szomszédos országokban ugyanakkor 619 forint volt a dízel átlagára, vagyis a magyar adat ennél 0,2 százalékkal, azaz 1 forinttal volt alacsonyabb. A gázolaj átlagára nálunk 5 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár 5, a szomszédos országokban megfigyelt ár pedig 6 forinttal apadt.

Eközben a 95-ös benzin átlagára Magyarországon 6 forinttal csökkent heti bázison, ahogy a régiós átlag is mérséklődött ugyanennyivel. A szomszédos országokban a benzin átlagára már 7 forinttal ment lejjebb. Így aztán a benzin magyar átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél. A régióban viszont az átlagár 600 forint volt, vagyis a magyar ár 1,7 százalékkal, 10 forinttal volt magasabb.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.