BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mesebeli torta lett Magyarország Tortája 2024-ben – ma jelentették be a győzteseket

Mákos és málnás torták nyerték a versenyt, de kiderült, pontosan miből készült Magyarország Tortája 2024-ben, amiből idén is lett cukromentes változat is.

A szakmai zsűri döntése alapján a 2024-es Magyarország tortája címet a váci cukrász, Kovács Alfréd, illetve az Édes Vonal cukrászda Mákvirág nevű tortája, Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok „Zöld málna” fantázianevű kreációval nyerték el a Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal meghirdetett versenyén, aminek eredményét az országházban jelentették be augusztus elsején.

Magyarország Tortája
Magyarország Tortája 2024 nyertese, a Mákvirág / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A versenyre idén 31 tortát és receptet neveztek be az ország különböző pontjairól, a döntőbe ezek közül hat torta jutott.

A Magyarország Tortája 2024 versenyen a második a Rigófütty lett, a harmadik helyen pedig a Fekete gyöngy végzett – jelentették be ma a parlament épületében tartott sajtótájékoztatón.

A győztes tortát, a Mákvirágot megálmodó Kovács Alfréd így mesélt alkotásáról:

„Mesebeli torta, melyben gyermekkorom meghatározó ízei jelennek meg. A fehér csokoládés krém lágy textúrája mellett ott van a fanyar feketeribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. A mákos tészta emléke és a kertben leszakított feketeribizli is a friss süteménnyel kínáló nagyanyámat idézi. Számos variációt követően találtam meg ezt a harmonikus összeállítást.” 

Az előkészületekről és a döntős tortákról a Világgazdaság is az első között számolt be az ipartestület beszámolója alapján, itt?

Órákon belül kiderül, hogy melyik lesz Magyarország tortája 2024-ben

Augusztus elsején derül ki, hogy milyen lesz 2024-ben Magyarország tortája. A verseny idei hat döntős tortáját már megkóstolták és véleményezték a szakemberek, a versenyzőknek ugyanis a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kellett elkészíteniük a tortákat.

Az első ország tortája versenyt 2007-ben rendezték meg, akkor a budapesti Zila Kávéház Madártej tortája nyerte el a megtisztelő címe,  2023-ban pedig a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál által megálmodott kreáció, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta került ki győztesként – emlékeztet a gasztronómiai portál. 

A döntős torták / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A megmérettetés az elmúlt években hagyománnyá, sőt az ország egyik legszínvonalasabb cukrászversenyévé vált. 

A Magyarország Tortája címért 2024-ben az alábbi alkotások versenyezhettek.

  • ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
  • FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Trattoria Pomo D'oro - Forza Italia Kft., Budapest
  • MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
  • RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
  • TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café - Gödöllő

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, 

a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.