BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most kezdődik az őrület az albérletpiacon – szinte reménytelen helyzetben a magyar egyetemisták

Évről évre egyre nehezebb megfizethető és jó állapotú lévő albérlethez jutni a vidéki nagyvárosokban és Budapesten, ami azért is érthetetlen, mert miközben jelentős nőtt a lakásállomány a külső és belső kerületekben, ettől nem nőtt érdemben az albérletpiac kínálati oldala, ami kedvező hatást gyakorolhatna az árakra. Az okok között éppúgy jelen van a hallgatók növekvő száma, az elmaradó fejlesztések és a rövid távú lakáskiadás, az az Airbnb egyre nagyobb népszerűsége a bérbeadók között. A lakáskiadás ezen formája egyszerre szűkíti a piacot, és nyomja felfelé az árakat, aminek a magyar fiatalok tízezrei látják a kárát.

Ezekben a napokban indulhat be a roham a fővárosi lakáspiacon az albérletekért, ám az egyetemi tanulmányaikat éppen megkezdő vagy folytató magyar fiatalok koránt sincsenek könnyű helyzetben. A Covid óta jelentősen nőttek az árak, ma már a belvárosban lehetetlen 200 ezer forint alatt bármilyen albérletet találni, a jő minőségű ingatlanokért pedig simán elkérnek 300 ezer forintot Budapest belső kerületeiben. Mindezt annak ellenére, hogy a lakásállomány bővült az elmúlt években, és a Covid alatt még a belvárosi lakások népszerűsége is jelentősen csökkent.

albérlet
Most kezdődik az őrület az albérletpiacon – reménytelen helyzetben a magyar egyetemisták / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Elmaradt a nagy roham eddig, kivártak az egyetemisták

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az albérletszezon évről évre enyhül, mert a tulajdonosok próbálják hosszú távra kiadni a lakásokat, pont azért, hogy kiküszöböljék a nagyobb hullámokat. Szerinte nagyon nehéz helyzetben vannak az egyetemisták, ugyanis nemcsak a hallgatók, hanem turisták, munkavállalók részéről is erőteljes kereslet van a megfizethető ingatlanokért. Mivel a kínálat sem megfelelő, ezért a legjobb albérleteket nagyon gyorsan elvitték.

Benedikt Károly szerint ők maguk azt várták emiatt, hogy gyorsabban reagálnak majd a magyar egyetemisták, és akit már felvettek valamelyik városba és tudta, hogy hol fog tanulni, az egyből nekiáll lakást keresni.

Ez eddig elmaradt, mivel sokan várták, hogy az árak idővel csökkenni fognak. Szerintünk ez azonban nem fog bekövetkezni

vélekedett, hozzátéve, hogy a lakáskiadók is látják, hogy van érdeklődés, emiatt pedig biztosan nem fogják az árakat mérsékelni. Mindenesetre augusztus utolsó hetében így is megindulhat a roham, amikor kiderül, hogy kit vettek fel és maradt le a kollégiumról helyhiány miatt.

Budapesten a belvárosban 200 ezer forint alatt már nincs albérlet

Az Ingatlan.com legutóbbi felmérése szerint júliusban is folytatódott a drágulás az országos és a budapesti albérletpiacon, egyben ez a főszezon kezdetét is jelentette a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése miatt. Ez is meglátszik a drágulás mértékében, míg országosan az egy hónappal korábbihoz képest 1,8 százalékkal nőttek, addig Budapesten pedig 9,3 százalékos volt az áremelkedés. Ezzel együtt nagy eltérések láthatók a fővárosban és a vidéki viszonylatban is. Míg a vármegyeszékhelyeken 110 ezer és 230 ezer forint között szóródtak az átlagos lakbérek, addig Budapesten kiadásra kínált lakóingatlanok esetében az átlagos bérleti díja már 250 ezer forint.

Évente 5–10 százalékos áremelkedés várható

A drágulás biztosan nem fog itt megállni. Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezérigazgatója arra mutatott rá, hogy egész évben folyamatos a kereslet az albérletek iránt, erre jön rá augusztus–szeptember fordulóján az egyetemisták rohama. Először ilyenkor a legolcsóbb keresletek iránt van a legnagyobb érdeklődés, ami egészen szeptember végéig ki szokott tartani. Viszont októberben már nem lesznek diákok a piacon, és akkor jöhet egy visszarendeződés. Jelezte, hogy az elmúlt években kevesebb tranzakció történt a lakáspiacon, mint az ingatlanpiac csúcsidején, emiatt pedig 40 százalékkal kevesebb ingatlant vásárolnak az emberek, akik végeredményben az albérletpiacon ragadnak.

Balla Ákos elismerte, hogy nagyon magas bérleti díjakról van szó, ami már a bérlők fájdalomküszöbén is túl van, ugyanakkor a bérbeadók oldaláról nézve még mindig 20 éves megtérüléssel lehet számolni, ettől pedig nem nem feltétlen boldogok a befektetők.

Ezért aztán érdemes azzal számolni a jövőben, hogy az inflációs növekményt évről évre be fogják építeni az árakba a bérbeadók, akik ezzel akarják 15-17 évre leszorítani a megtérülést. „Nem kizárt, hogy következő években is 5-10 százalékos bérletdíj-növekedés várható a piacon” jósolta, majd hozzátette, hogy nagyjából minden szegmensben igaz ez a megállapítás, így a luxus, a külvárosi, és a belvárosi kategóriákban is a mostani árhoz képest láthatunk majd ekkora drágulást.

Fotó: Róka László

Az Airbnb is hajtja felfelé az árakat

Hiába nőtt a lakásállomány az elmúlt években, döntően Budapesten, a legnagyobb kínálatot nyújtó kerületben sem látni árcsökkenést, sőt, a 11. kerületben 270 ezer, míg a 13. kerületben 250 ezer forint átlagos bérleti díj.

Balogh László, az Ingatlan.com ingatlanpiaci szakértője lapunknak arra hívta fel a figyelmet, hogy több oka is van annak, hogy ekkora drágulás van a piacon. Az egyik az Airbnb megjelenése, amely ugyan tipikusan Budapest belvárosára jellemző, és ott fejti ki leginkább az elszívó hatását, de eközben a bérlők is a belvárost preferálják például az egyetemek közelsége miatt.

Így is nagyságrendileg 15 ezerre tehető az Airbnb lakások száma a fővárosban, ami jelentős szűkíti a kínálati oldalt. Némely kerületben teljesen átbillen az egyensúly, ilyen a 6. kerület, ahol ezer hosszú távú lakáskiadásra szánt ingatlanra 3 ezer Airbnb jut.

Egyértelműen többe kerül bérelni egy albérletet Budapest belvárosában az Airbnb miatt, ehhez nem fér kétség

fogalmazott Balogh László, aki szerint az élő példa erre a Covid időszaka, amikor hirtelen megnőtt a kínálat a kereslet növekedésével párhuzamosan, emiatt pedig 30 százalékkal csökkentek az albérletárak. Szerinte nagy kérdés, hogy a 6. kerületi népszavazási kezdeményezésnek mi lesz a következménye, főleg akkor ha az önkormányzat betiltja az Airbnbt, ugyanis a piac nem a kerületi határokhoz kötődik.

Azt is hangsúlyozta a szakértő, hogy nem lehet mindent az Airbnb nyakába varrni, ahogy nemcsak az infláció van hatással a bérleti díjak emelkedésére, hanem a kereslet és a jövedelmek emelkedése is. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a rövid távú lakáskiadás nyomán az ingatlanok értéke is jelentősen emelkedett, ami a lakástulajdonosok számára kifejezetten jó hír.

„Őrület, ami az albérletpiacon zajlik ilyenkor”

Beszéltünk több albérletben élő egyetemistával, akik megerősítették, albérletet találni a legkönnyebb a Covid időszakában volt, akkor nemcsak a lakások elérhetősége, hanem az árak is barátibbak voltak. Míg a 7. kerületen a Gozsdu udvar mellett 170 ezer forintot kértek el a bérlők négy évvel ezelőtt, azóta ez már inkább a 300 ezer forinthoz közelít. Az árakban pedig biztosan megjelenik az Airbnb-hatás, volt olyan, aki kiemelte, hogy a Károly-körúton, a társasházban, ahol lakik, nagyságrendileg nyolc lakásról tud, ami így van kiadva. „Teljes őrület” így jellemezték az augusztusi lakáskeresést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.