BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pótfelvételi: tarolt a pedagógusképzés, a jelentkezők csaknem harminc százaléka választotta

Több mint 17 ezren jelentkeztek az idei pótfelvételin a felsőoktatásba, 74 százalékuk az alapképzést, 15 százalékuk pedig a mesterképzést jelölte meg. A pótfelvételizők 65 százaléka választott a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt képzéseket.

A szeptemberben induló képzések pótfelvételi eljárásában összesen több mint 17 ezren vettek részt, ebből 74 százalékuk az alapképzésre, 15 százalékuk pedig a mesterképzésre adta be a jelentkezését. A tavalyi évhez hasonlóan az állami ösztöndíjas képzésekre a felvételizők 44 százaléka jelentkezett – tájékoztatott az Oktatási Hivatal

pótfelvételi
Aranyérmes lett az idei pótfelvételi eljárásban a pedagógusképzés / Fotó: Shutterstock

Idén a pótfelvételin 32 egyetem és főiskola valamely szakára jelentkezhettek

Tovább erősödtek az egyházi intézmények is: a jelentkezők 23 százaléka választott egyházi fenntartású intézményt. A pótfelvételi során egy intézmény valamelyik szakára lehetett jelentkezni, ugyanazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számított. 

Az idén 32 egyetemen és főiskolán nyílt lehetőség benyújtani 

  • az agrár, 
  • a hitéleti, 
  • az informatikai, 
  • a műszaki, 
  • az orvos- és egészségtudományi, 
  • a pedagógusképzés, 
  • a sporttudományi és 
  • a természettudományi képzési területek 

bizonyos szakjaira állami ösztöndíjas formában a jelentkezést. A pótfelvételi eljárás során a pedagógusképzés aranyérmes lett: több mint 4700-an jelentkeztek a területhez tartozó szakokra. 

Szintén fontos szám, hogy a jelentkezők 65 százaléka választott a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt, úgynevezett MTMI+ képzéseket, vagyis a műszaki, természettudományi, agrár, orvos-egészségtudományi és informatikai szakok egyikét.

A felvételi döntés 2024. augusztus 29-én várható.

Tavaly is sok hallgatót vettek fel

Tavaly, mint ismert, a korábbi évhez képest majdnem kétszer annyi, összesen 11844 főt vettek fel felsőoktatásba a pótfelvételin. 

Akkor önköltségesen kereken 5000, állami finanszírozásban pedig 6844 hallgató kezdhette meg az őszi félévet. 

A 2023-as pótfelvételi során alapképzésre 8711, felsőoktatási szakképzésre 923, mesterképzésre 1427, osztatlan képzésre pedig 783 hallgatót vettek fel. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.