BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Balatonakarattya,,Hungary,-,Aerial,Panoramic,View,Of, Balaton akarattya,,Balatonkenese,And

Nem ürül ki a Balaton: erős szeptemberre számítanak a szolgáltatók

Egyelőre marad a nyárias idő, igaz záporok előfordulnak, ugyanakkor a szokatlanul meleg szeptembernek köszönhetően sok belföldi utazó tervez tóparti pihenést a következő hetekben. A foglalási adatok szerint jelentős részük készül a Balatonhoz, ahol az aktív- és a gasztronómiai programok mellett egyelőre a pancsolás is beleférhet. A turisztikai szakemberek erős hetekre számítanak a magyar tenger környékén.

Szeptember első hetében még tombolt a hőség, ám a hétvégétől kellemesebb, de még bőven nyárias hőmérsékletekre vált az időjárás, amely az előrejelzések szerint a hó végéig biztosan kitart. A turizmusnak tehát kedvez az idő, úgy tűnik, kellemes őszi szezonnak néznek elébe a Balatonnál is. Ha a nyár közepére jellemző tömeg nem is várható, szakemberek szerint a szállodák, éttermek bizakodóak lehetnek a forgalmat illetően – írja a Mandiner.hu.

Balaton
A foglalások szerint várhatóan idén ősszel is sokan pihennek a Balatonnál / Fotó: Shutterstock

Ősszel a nyugalomra vágyók érkeznek a Balatonra

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke úgy véli, nem kell attól tartani, hogy kiürülne a Balaton ősszel. Igaz már nem ugyanaz a vendégkör érkezik, mint csúcsszezonban. A kisgyermekes szülők 91 százaléka szeptemberben már biztosan nem tér vissza hétköznapokon ide, akármilyen meleg is lesz   – derült ki szövetség korábbi kérdőíves felméréséből, helyükre az őszi időszakban azok a turisták érkeznek, akik a nyári zsúfoltság után nyugalomra és csendes pihenésre vágynak.

A „Négyévszakos Balaton” koncepció kidolgozása óta augusztus 20-a után az őszi szezonra készülnek a helyi szolgáltatók. Az időjárást illetően viszont még nem zárult le a szezon, igazi nyár tombol még ezekben a napokban is a Balatonnál. 

Ezért várhatóan a most következő hétvégék még nagyon erősek lesznek a tó környékén. Tulajdonképpen ugyanazt az élményt meg lehet élni, mint a főszezonban, ráadásul jóval kedvezőbb áron

– fogalmaz a turisztikai szövetség elnöke, aki kiemelte, hogy rengeteg fejlesztés történt az elmúlt évtizedben a Balaton környékén a szálláshelyeket, vendéglátóhelyeket és rendezvényeket illetően is annak érdekében, hogy komplex programcsomag várja az ideérkezőket.

Igazi nyári élmény főszezon után is

„Tisztában vagyunk vele, hogy a vendégek többsége őszre nem tervez hosszabb nyaralást a Balatonnál, de a hétvégékre igazi nyári élményt ígért a tópart, az aktív- és gasztronómiai turisztikai programlehetőségekkel együtt” – véli Fekete Tamás.

Mint mondja, a helyi turisztikai szereplők, szállásadók, vendéglátók körében készülő felmérés azt mutatja, 

jóval több mint ezer szolgáltató tervezi, hogy az őszi szezonban sem zár be, hanem azt követően, vagy akár egész évben nyitva tart. 

Ehhez szükségesek a programok és az aktív turisztikai lehetőségek, mint például a bakancsos és a kerékpáros turizmus. Utóbbira, a szakember szerint különösen nagy az igény, nem véletlenül fejlődött hatalmasat az utóbbi években. Ennek köszönhetően a Balaton környékén 800 kilométer hosszan húzódnak kerékpáros útvonalak, amelyek a tópart mellett a beljebb található településeket is érintik, bemutatva épített és természeti értékeiket és az itteni turisztikai szolgáltatókat is.

Kiemelt szerepben a gasztronómia

Nem csupán az aktív turizmus vonzza ide a pihenni vágyókat: Fekete Tamás úgy fogalmazott, a Balaton már jó ideje a gasztronómia egyik fellegvárának számít, kiváló éttermei mellett nem utolsó sorban a hat, történelmi borvidékének köszönhetően. Ősszel több színes program kapcsolódik a szürethez, amely a különösen forró időjárás miatt idén még hamarabb megkezdődtek. 

Ezek a programok várhatóak a Balatonnál következő hetekben:

  • A most következő hétvégén rendezik a Balaton Wine and Gourmet fesztivált Veszprémben. A minőségi ételeknek és italoknak szentelt fesztiválon a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői, több mint 50 étterem és borászat mellett a korábbinál is gazdagabb programkínálat várja az idelátogatókat.
  •  Szeptember 6–8. között szervezik meg, immár 60. alkalommal a badacsonyi szüreti fesztivált, amelynek fő attrakciója a hagyományos felvonulás. 
  • Szeptember 13–15. között folytatódik Siófok kulináris ízutazása, a GasztroFok. A tematikus hétvégére a vendéglátók különleges fogásokkal és kedvezményes ajánlatokkal készülnek. 
  • Szeptember 20–22. között rendezik a Tihanyi Szüreti Napokat, amelynek csúcspontja a vasárnapi lovas-huszáros felvonulás. 
  • Már októberben ugyan, de egy igazi különlegesség készül: hagyományteremtő céllal október második hétvégéjén elindul a badacsonyi Füge Feszt.

 

A foglalások élén áll a Balaton

Van miért a Balatonra utazni ősszel, bőven akad élmény a fürdésen túl is – összegzik a turisztikai szakemberek, akik szerint ez egyre inkább beépül a köztudatba is, amelyet alátámasztanak a foglalási adatok is. A Szallas.hu felhasználóinak többsége például tóparti úti cél pontot választ az ősz első hónapjában, amelyek közül a legnépszerűbb a Balaton.

Az eddigi előfoglalások száma alapján szeptemberben, a balatoni települések közül legkedveltebbek:

  1. Siófok
  2. Balatonfüred
  3. Hévíz
  4. Keszthely
  5. Balatonlelle
  6. Balatonboglár
  7. Tihany
  8. Tapolca
  9. Zamárdi
  10. Veszprém

Szállástípusokat tekintve a vendégek többsége, mintegy 36 százaléka apartmanban, 33 százalékuk hotelben, a Balatonnál pihenők 18 százaléka pedig vendégházban száll meg

– írja a Szállás.hu. adataira hivatkozva a Mandiner.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.