BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymillió háztartást érinthet a családi adókedvezmény duplázása

Összességében tartható és megvalósítható a kormány terve, miszerint a családi adókedvezmény mértékét 2025-ben két lépésben megduplázná a kormány – vélik az elemzők. Ugyanakkor mindez három-négy tényezőn is múlik.

A családi adókedvezmény mára az egyik legfontosabb családtámogatási elem lett, a kormány pedig ennek megfelelően jövőre megduplázná a mértékét. Ez egy olyan adókedvezmény, amellyel az arra jogosult összevont adóalapját csökkentik, azaz a kedvezmény miatt nő a jogosult nettó fizetése, ugyanakkor a bruttó nem változik. (A nettó a 15 százalékos személyi jövedelemadó és a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék rovására lesz magasabb.) A családi adókedvezmény mértékét mindig az eltartottak száma alapján határozzák meg.

Happy,Family:,Cheerful,Mother,And,Father,With,Kids,Smiling,And
A családi adókedvezmény duplázására a 2026-os választások előtt kerülne sor, de időszerű is / Fotó: Shutterstock

Az idei költségvetésből az állam 320 milliárd forintot fordít rá, amit plusz 52 milliárdnyi járulékkedvezmény egészít ki. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője lapunk megkeresésére elmondta, nagyságrendileg egymillió háztartást, azaz igen sokakat érinthet a családi adókedvezmény emelése. Nagyjából 160 milliárd forint pluszráfordítást jelentene a költségvetésben, ami a GDP 0,24-0,25 százalékát teszi ki. Az összeg alapvetően és önmagában nem magas, ugyanakkor több tényezőt kell figyelembe venni – hívta fel a figyelmet Németh Dávid. 

Jövőre a kamatkiadások 1 százalékot csökkenhetnek, ez jelenthet mozgásteret. Másfelől az állam sokat fordít a gazdaság ösztönzésére a többi tagállamhoz képest, valamint a működésére is – sorolta az elemző. Sok múlik még szerinte továbbá azon, hogy az idei 4 és fél százalékos hiánycél mellett a jövő évi 3,7 százalékot mennyire sikerül tartani, vagy mondjuk egy-két tizeddel megemelni. 

A program az összegek nagyságrendjét nézve megvalósítható, és amint Németh Dávid emlékeztetett, időszerű is. Ugyanis a családi adókedvezményhez a bevezetése óta nem nyúltak, elinflálódott. 

Az időzítés sem véletlen, a kabinet a 2026-os választások előtt szeretné ezt meglépni – tette hozzá. Az emeléssel az egygyerekesek havi nettó 10 ezer forintja 20 ezer forintra, a kétgyermekeseké gyermekenként 40 ezer forintra emelkedne. Három gyerek esetén a családi adókedvezmény maximális összege jelenleg havonta 99 ezer forint. Háromnál több gyerek esetén jelenleg további havi 33 ezer forint jár minden egyes gyerek után, tehát például négy gyerek után havi 132 ezer, 5 gyerek után havi 165 ezer forint a családi adókedvezmény mértéke. A duplázás értelmében ez jövőre havi 66 ezer forintra emelkedne minden egyes gyerek után.

Ugyanakkor mivel ez jövedelemfüggő, a családok nem mindegyike tudja most sem igénybe venni a kedvezmény maximális mértékét. Érdemes még tudni, a miniszterelnök kétlépcsős emelésről beszélt, így valószínűbb forgatókönyv, hogy a teljes emelés, azaz a duplázás 2026-tól lépne életbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.