BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Másfél százalék is lehet idén a magyar gazdasági növekedés

Elemzői konszenzus szerint másfél százalékkal bővülhet idén a gazdaság, amiben szerepe lehet a fogyasztás növekedésének és az éves szinten kilenc százalék körül reálbér-növekedésnek. A jövő évet illetően egyik kulcskérdés lehet a garantált bérminimum növekedése, ami háromszor annyi munkavállalót érint, mint a minimálbér.

Augusztusban a magas bázis miatt számítani lehetett arra, hogy a júliusi szintről lejjebb jön az inflációs mutató, és szeptemberben is folytatódhat a dezinfláció szintén ebből kifolyólag. Ugyanakkor az év végéig ismét megemelkedhet az éves infláció, elsősorban a nagyon alacsony bázis miatt – mondta el lapunk megkeresésére Balog-Béki Márta, az MBH Elemzési Centrum szenior elemzője annak kapcsán, hogy az alacsony inflációs környezet mennyiben segítheti a gazdaság növekedését.

Várhatóan alacsony marad az infláció és megközelítőleg kilenc százalékkal nőhetnek a reálbérek idén, ez pedig a fogyasztásnak is kedvezhet
 Fotó: Shutterstock

Kifejtette, az alacsonyabb infláció mellett élénkülhetne a lakossági fogyasztás, de továbbra is látható az óvatosság a lakosság részéről. Kiemelte, a reálbérek emelkedése elengedhetetlen a fogyasztás visszaépüléséhez. Továbbra is jelentős reálbér-emelkedés tapasztalható, a legutóbbi adatok szerint júniusban mérséklődött a bérnövekedési ütem, a bruttó bérek 13,3 százalékkal emelkedtek, miközben a reálkereset 9,3 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,7 százalékos növekedése mellett. Az év eleje óta havonta tíz százalék körül mozgó éves reálbér-emelkedés és a várhatóan az év egészében kitartó reálbér-növekedés jó alapot ad a kiskereskedelmi forgalom bővüléséhez.

A kérdés: hol csapódik le a többletjövedelem

Az MBH Bank elemzőinek véleménye szerint a második félévben az iskolakezdés, a Black Friday és a karácsonyi vásárlások időszaka is támogatni fogja a várt növekedést a kiskereskedelmi forgalomban.

A háztartások számára az elkölthető jövedelem tovább növekedhet az év hátralévő részében. Ugyanakkor továbbra is kérdés, hogy a többletjövedelem hol csapódik le, esetleg fennmarad-e az a jelenség, hogy inkább szolgáltatásokra költi a lakosság a jövedelmét. A külföldön elköltött jövedelem aránya (pl. webshopokban, webáruházakban) az év végéhez közeledve növekedhet.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdászalapunk megkeresésére úgy fogalmazott, a gazdasági növekedés szempontjából az alacsony infláció azért fontos, mert így tud a keresetek értéke növekedni, a béremeléseket nem eszi meg az infláció. Ez pedig az egyik feltétele a fogyasztás bővülésének. Ugyanakkor ahhoz, hogy a fogyasztás ténylegesen bővülni tudjon, az kell, hogy az infláció tartósan alacsony szinten maradjon, hiszen ekkor mérséklődnek csak az  elmúlt években jelentősen megemelkedett várakozások. A beérkező inflációs adatok befolyásolják az érvényben lévő kamatszintet is. Ahhoz, hogy az MNB lazítani tudjon, kell, hogy az infláció alacsony legyen – persze ez nem egy elégséges, csak egy szükséges feltétel: befolyásol még a forintárfolyam, illetve a nemzetközi kamatkörnyezet alakulása.

Figyelembe véve, hogy az infláció az év végén bázishatások miatt kismértékben növekszik, a reálkeresetek növekedése az év egészét tekintve 9 százalék körül alakulhat. Nehezebb kérdés a jövő év, hiszen itt egyrészt még nem látjuk sem a vállalatok szándékait, sem azt, hogy hogyan alakul a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése. 

A vállalatok részéről biztosított bérnövekedési ütemet nagyban meghatározza az, hogy mennyire feszes a munkaerőpiac, mennyire kell küzdeni a munkaerőért, mennyire muszáj megfizetni azt. A minimálbér és a garantált bérminimum közül a garantált bérminimumnak van nagyobb szerepe, hiszen ez mintegy háromszor annyi munkavállalót érint, mint a minimálbér – fontos tehát, hogy mindkettő érdemi szinten növekedjék.

Ami a fogyasztást illeti, az elmúlt időszakban is kiemelkedett a szolgáltatások iránti kereslet bővülése – erre utal, hogy a GDP-ben a fogyasztás nagyobb mértékben nőtt, mint a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

Az élelmiszerek forgalma is növekedett kisebb mértékben – itt nemcsak arról van szó, hogy darabra eszünk többet, hanem arról is, hogy elkezdett visszakorrigálódni az elmúlt években a magasabb árak miatt kialakult lefelé vásárlás. Az iparcikkek, bútorok esetében van tér az elmúlt időszakban elhalasztott vásárlás bepótlására, ez azonban még nem kezdődött meg – magyarázta Regős Gábor.

Felhívta a figyelmet egyúttal, érdekes kérdés a lakások, azon belül is az új lakások iránti kereslet alakulása. A lakásépítések száma az elmúlt időszakban érdemben visszaesett. Ezt több tényező magyarázza: a magas árak, a bizonytalan gazdasági helyzet, illetve a magas kamatok. Ez utóbbi a hitelezőket eltántorította a hitelfelvételtől, míg a befektetőket más befektetések irányába terelte. Itt bőven van tér a javulásra, ez azonban lassabb folyamat lesz. Fontos ugyanakkor, hogy ennek a növekvő keresletnek minél nagyobb része belföldön és ne például külföldi webáruházaknál jelenjen meg.

A hazai fogyasztás tovább élénkülhet, kompenzálva az exportpiacok gyengeségét

A növekedési kilátásokat illetően az MBH Bank válaszadója a kettősséget emelte ki, miszerint a gyenge ipari exportkereslet mellett a hazai fogyasztási kereslet az év második felében élénkülhet. Ugyanakkor előbbi hatása jóval erősebbnek bizonyulhatott a második negyedévben is a megismert adatok szerint. A vártnál gyengébben alakuló második negyedéves GDP-adatok révén az idei évre alacsonyabb, 1,9 százalékos növekedést várnak, míg 2025-re négy százalékot.

Regős Gábor az idei évet illetően 1,5 százalékos, jövőre pedig 3,3 százalékos gazdasági növekedést vár, a lefelé mutató kockázat egyébként az MBH előrejelzésében is szerepel. Regős Gábor úgy véli, a jövő évben a növekedés már szélesebb bázison nyugodhat a növekedés. Ezt a növekedést kétirányú kockázatok övezik: a fogyasztást bármelyik irányba befolyásolhatja a béremelkedés üteme. A vártnál nagyobb beruházási aktivitás (például az uniós pénzek feloldása nyomán) eredményezhet nagyobb, míg egy továbbra is gyenge külső kereslet alacsonyabb növekedést.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.