BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tévedett, ha azt hitte, a kínaiak veszik a legtöbb hazai ingatlant – és nem is az oroszok

Ben-Ezra Orran szerint vietnámi vevőből van jelenleg a legtöbb a magyar ingatlanpiacon, akiket izraeli és kínai vásárlók, befektetők követnek. A Central Home szakértője a Világgazdaságnak többek között arról beszélt, hogy egyre több az izraeli ingatlankezelő cég Magyarországon, míg a németek inkább irodaházakba fektetik a pénzüket, a 150 millió forintos fővárosi lakások pedig az ukránok érdeklődését is felkeltették. Elmondta azt is, hogy a jövőre életbe lépő vendégbefektetői státusz fogadtatása vegyes lehet, amely elsősorban a Kínából érkező befektetőknek kedvezhet.

„Nyolc évvel ezelőtt, 2016-ban jelentős számban emigráltak kínaiak és vietnámiak Budapestre, így hosszú éveken keresztül egyértelműen ők adták a legjelentősebb vevőcsoportot. Saját és befektetési célból egyaránt vásároltak. A pandémia idején ugyanakkor a kivárás volt a jellemzőbb, ám ekkor erősödött fel az izraeliek jelenléte is, amelynek egyik fő oka, hogy sok izraeli ingatlankezelő cég van Magyarországon, és ezek további beruházásokat eszközöltek. A Covid után is utóbbiak voltak, vannak markánsabban jelen a piacon, illetve a német befektetők, bár ők inkább irodaházakba invesztálnak, vagy azok kivitelezésében vesznek részt” – mondta a Világgazdaságnak Ben-Ezra Orran, a Central Home vezetője.

Happy,Asian,Couple,Moving,Into,Their,New,Home.
Magyar ingatlanpiac: a kínaiakat megelőzték a vietnámiak Budapesten / Fotó: Shutterstock

 

Hasítanak a vietnámiak, de nagyon jönnek az izraeliek is

A társaság a budapesti belvárosi ingatlanpiac meghatározó szereplője, immáron másfél évtizede, tapasztalataik szerint a hazai ingatlanpiacon a külföldiek tekintetében a következőképpen alakul a képzeletbeli dobogó:

  1. a vietnámiakat 
  2. az izraeliek, majd 
  3. a kínaiak követik. 

„Nagyjából csak a sorrend változik, ez a három ország tartósan az érdeklődők listájának élén van” – mutat rá a szakértő. Hozzátette: 

a legnagyobb kereslet a 150 millió forint körüli lakások iránt mutatkozik az orosz-ukrán háború kitörése óta, az ilyen ingatlanok nagy számú ukrán bérlők és vevők érdeklődését is felkeltették.

Szerinte az elmúlt másfél-két és fél évben főleg a nagyobb luxuslakásokat adják bérbe, de sokan vásárolnának is belőlük.

„A külföldiek közül elsőként mindig a kínaiakat szokás emlegetni, holott évek óta nagyon sok vietnámi is van a hazai piacon. A Central Home egyik franchise irodájának is vietnámi tulajdonosa van, emiatt az utóbbi öt-hat évben számos megkeresést kapott vietnámi partnerektől, vevőktől. Főleg üzlethelyiségek és Airbnb-k szerepelnek a célkeresztjükben, mindenféle árkategóriában” – magyarázza Ozran.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a külföldiek összes lakásvásárlásának egyharmada történt Budapesten 2022-ben. A KSH szerint a magyar fővárosban a XIII. kerület mellett a pesti belső kerületek voltak a legnépszerűbbek. A Central Home-nál ugyanakkor úgy vélik, a legerősebb a VII. kerület volt (az V. és VI. kerület korlátozott volt az Airbnb-engedélyek hiánya miatt).

Milyen ingatlanokat keresnek a külföldiek?

Kerületek, ahol a külföldiek leginkább keresnek ingatlanokat a Central Home szerint: az V., a VI., a VII., a VIII., a IX. és a XIII. Közülük is főleg új építésűeket, rövid távon bérbeadhatókat és luxusingatlanokat szeretnének.

Ben-Ezra Orran lapunk kérésére összeállította a belvárosi ingatlanpiac – amely hat budapesti kerületet érint – legnépszerűbb környékeit. Szerinte az alábbi utcákban néha a kereslet nagyobb, mint a kínálat. Ilyen

az V. kerületben

  • a Parlament és a Kossuth Lajos tér környéke,
  • főleg Duna-parti, dunai panorámás ingatlanokkal, valamint
  • az Erzsébet tér, a Szabadság tér és a környező utcák.

A VI. kerületben

  • az Andrássy út és a Király utca közötti szakasz.

A VII. kerületben

  • a Gozsdu-udvar környéke,
  • a Klauzál tér (élénkülő érdeklődés a felújítások miatt).

A VIII. kerületben

  • a Nemzeti Múzeum környéke, a Palotanegyed,
  • a Bródy Sándor utca,
  • a Szentkirályi utca.

A IX. kerületben

  • a Ráday utca,
  • a Ferenc tér környéke.

A XIII. kerületben

  • a Pozsonyi út,
  • a Szent István Park (e kettő esetében mindig kiemelkedően nagy a kereslet).

Milyen számban vannak jelen kínaiak és oroszok a magyar piacon?

A kínai és orosz vásárlók meghatározó szereplői a budapesti ingatlanpiacnak – közölte Ben-Ezra Orran. „A kínai vevők a belvárosi prémium lakások – luxus kategóriájú vagy kifogástalan minőségben felújított, minimum 2-3 hálószobásak – és az új építésű projektek iránt érdeklődnek” – fűzte hozzá, kiegészítve azzal, hogy az oroszok érdeklődése ugyanakkor a háború, és az ebből fakadó politikai, gazdasági helyzet miatt az utóbbi években némileg ingadozó.

A Central Home első embere a jövőre életbe lépő vendégbefektetői státusszal kapcsolatban emlékeztetett, az új jogi kategória – amely elmondása alapján igazából egy letelepedési program szinonimája – 

lehetőséget nyújt az Európai Unión kívüli országok állampolgárainak, hogy 500 ezer euró értékű ingatlanvásárlással vagy legalább 250 ezer euró értékű befektetéssel vendégbefektetői, tíz évre szóló magyarországi tartózkodási engedélyhez, és az ezzel járó uniós útlevélhez jussanak hazánkban.

Orran úgy gondolja, a hazai iparági szereplők között eléggé vegyes lesz a fogadtatás: az érdeklődés várhatóan emelkedni fog a külföldi befektetők, vevők részéről, ám a magyar piac számára a gazdasági előnyök még nem ismertek. „Valószínűleg e változás növelni fogja a külföldiek érdeklődését, különösen a luxus kategóriájú ingatlanok esetében. Bár elvileg nem is muszáj valódi vásárlást véghez vinni, elég lehet befektetési jegyet vásárolni, ezzel is teljesíthetők a feltételek” – jegyezte meg. 

Drágulás várható a kiemelt lokációkban

Az 500 ezer euró, azaz nagyjából 200 millió forint értékű ingatlanok lefedik a jó lokációt, a luxusminőségben történt felújítást, a tágas, többszobás elrendezést. „Ezeknél az utóbbi időben egyébként nem túl bőséges a kínálat, mert az elmúlt évek inflációja, a szakemberhiány, az alapanyagok drágulása miatt jelentősen megnőttek a felújítási költségek. A kínai befektetők amúgy már évek óta ilyen lakásokat keresnek, így ebben nincs nagy változás, de minden bizonnyal az árak a kiemelt lokációkban emelkedni fognak a vendégbefektetői státusz eredményeként” – fogalmazott Ben-Ezra Orran. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.