BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy év alatt negyedével nőtt a Magyarországon tanuló külföldi diákok száma

Tizenkétezerről csaknem 16 ezerre nőtt a valamelyik hazai magyar egyetemen alapszakon tanuló külföldi diákok száma, akik körében főként a Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt a legnépszerűbb. Mutatjuk, milyen szakokon tanult a legtöbb külföldi egyetemista tavaly ilyenkor.

A 2019–2020-as őszi szemeszterben mintegy 12 ezer külföldi hallgató tanult valamelyik magyar egyetem alapképzésén, ami a 2023–2024-es őszi szemeszterre 15793 főre nőtt – derült ki az Oktatási Hivatal statisztikáiból. Az adatok szerint az elmúlt években az őszi félévekben mindig valamennyivel magasabb volt az alapszakos külföldi diákok száma a hazai felsőoktatási intézményekben, mint a tavasziakban.

külföldi diákok
Több mint 14 ezerrel emelkedett a nálunk tanuló külföldi diákok száma 2015 óta / Fotó: Shutterstock

Hol tanulnak nálunk a külföldi diákok?

A külföldi hallgatók körében 

évek óta a legnépszerűbb a Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a 2023/2024-es őszi szemeszterben 3255, illetve 1836 külföldi diák járt ezekbe a felsőoktatási intézményekbe 

valamilyen alapképzésre. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán pedig a Pécsi Tudományegyetem található, ahova tavaly az őszi félévben 1629 alapszakos külföldi hallgató járt.

Melyik magyar egyetemek a legkedveltebbek az alapszakos külföldi egyetemisták körében?

A tavalyi őszi félévben a legtöbb külföldi az alábbi alapképzésekre járt:

  1. Gazdálkodási és menedzsment
  2. Ápolás és betegellátás
  3. Gépészmérnök
  4. Építőmérnöki
  5. Anglisztika

Már 2015 óta nő a létszám

Ha az összes alap-mester és osztatlan képzést nézzük, akkor a KSH Helyzetkép 2023-as adatai szerint 2015 óta folyamatosan növekszik a külföldi hallgatók száma a nappali felsőfokú alap-, mester- és osztatlan képzéseken – hívja fel a figyelmet az Eduline, amely az írja, hogy jelenleg az összes hallgatói létszám 18,9 százaléka külföldi diákokból áll.

2015 óta több mint 14 ezerrel emelkedett a más országokból származó hallgatók száma. Míg 9 évvel ezelőtt 23,0 ezer volt, addig 2023-ban már 37,5 ezer fő külföldi hallgató tanult Magyarországon.

A legnagyobb számban 

  • német (3,3 ezer fő) és 
  • kínai (2,3 ezer fő) hallgatók vannak jelen a magyar felsőoktatásban, 
  • és több mint 2000 fő származik Iránból 
  • a három másik legtöbb állampolgár Romániából (1,8 ezer fő), 
  • Szerbiából (1,4 ezer fő) és 
  • Szlovákiából (1,3 ezer fő) érkezett. 

Ebből a hat országból érkezik a külföldi diákok közel egyharmada – számolt be az oktatási szakportál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.