BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot drágult a lakásbiztosítás, de így is jobban jártunk

A biztosított négyzetméterárak is nőttek a lakásbiztosítási kampány hatására. Érdemes az MNB védjegyével ellátott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást kötni, az indoklás szerint sokkal jobban járunk.

A lakott, valamint teljeskörűen, tehát az ingatlan és ingóságok tekintetében is fedezett ingatlanok átlagos lakásbiztosítási díja kis eltérést mutatott az idei második negyedévben – derül ki a Magyar Nemzet Bank (MNB) szerdán közzétett lakásbiztosítás indexéből. Míg a fővárosban az átlagdíjak 59,4 ezer forintot tettek ki, addig a fővároson kívül ez 60,7 ezer forint volt. Az MNB tájékoztatásából az is kiderül, hogy szerződések átlagdíja 16 százalékot emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, miközben a kárráfordítás 23 százalékkal nőtt.

Business,People,Signing,Contract,Making,Deal,With,Real,Estate,Agent, lakásbiztosítás
Drágultak a lakásbiztosítások, de kevésbé, mint a kárráfordítások / Fotó: Shutterstock

Megéri MFO-lakásbiztosítást kötni

A jegybank kiemelte, hogy érdemes az MNB védjegyével ellátott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást (MFO) kötni, ugyanis az ilyen szerződések átlagdíja 17 százalékkal kedvezőbb volt, a kárráfordítás pedig átlagosan 10 százalékkal magasabb volt, mint a védjegyet nem viselő szerződések esetében. Ez azt jelenti a jegybank számításai szerint, hogy az MFO-termékek 32,7 százalékkal képviselnek magasabb ügyfélértéket.

Egy 50 millió forinton rögzített MFO-szerződés díja átlagosan 12 ezer forinttal volt alacsonyabb, 

ráadásul a különbség még nőtt is az idei második negyedévben. Az MNB szerint ez vélhetően már a lakásbiztosítási kampány hatását mutatja.

Nőttek a biztosított négyzetméterárak is

A fentiekből az derül ki, hogy a budapesti lakásbiztosítási díjak olcsóbbak, mint a fővároson kívüli szerződések, ennek oka abban keresendő, hogy vidéken a biztosított otthonok mérete nagyobb. Ugyanis Budapesten 37 százalékkal magasabb az egy négyzetméterre jutó, átlagos biztosított négyzetméterár, miután az 24 százalékkal nőtt egy év alatt országosan, míg Budapesten 28 százalékot.

A biztosított négyzetméterárak emelkedése feltehetően a lakásbiztosítási kampány miatt újrakötött szerződések eredménye is.

Az MNB jelentéséből az is kiderül, hogy a 3,1 millió állandóan lakott ingatlanra kötött egyedi (nem társasház-biztosítással fedezett) lakásbiztosítás 81 százaléka, 2,5 millió nyújt teljes körű (ingatlan és ingóság) fedezetet. A csak ingóságra kötött lakásbiztosítások száma 430 ezer, melyek átlagos éves díja 24,6 ezer forint. Nem lakott ingatlanokra is van lehetőség lakásbiztosítást kötni, ezek jellemzően vidéken helyezkednek el, számuk majdnem 195 ezer.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.