A várható termésmennyiséget egyelőre csak tippelni lehet, az azonban látszik, hogy maximum a tavalyi, egyébként nagyon alacsony termésmennyiséget érhetik el az idén a borászok – mondta a Világgazdaságnak Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke. A múlt évben egyébként 2,94 millió hektoliter volt a magyarországi bortermés. A helyzetet jól jellemzi a Kunsági borvidék helyzete: itt tavaly jó termés volt, az összes magyarországi bormennyiség közel 60 százalékát adta, idén viszont úgy alakult a szüret, hogy a 2023-asnál bő 30 százalékkal kevesebb bor készül. A Kunsági borvidéken egyébként éppen Soltvadkerten volt a legtöbb eső, ott, ahol Frittmann borászata és szőlőtermő területe is van, de ezzel együtt is a tavalyinál 20-30 százalékkal kevesebb bor készülhet az idén.
A többi borvidéken nincs ekkora ugrás a két év bortermése között, aminek az az oka, hogy tavaly – kivéve a Balatonboglári és a hazai bortermelésben elenyésző súlyú Csongrádi borvidéket – nagyon gyenge volt a termés. Így általánosságban elmondható, hogy a legtöbb borvidéken a tavalyit megközelítő, esetleg valamivel nagyobb terméssel számolhatunk, azonban összességében a közepest sem éri el az idei bormennyiség.
Az évjárat azonban jó lehet, a leszüretelt szőlő cukorfoka a fehérborok alapanyagánál általában magas. A szüretet mindenhol megnehezítette a nagy meleg.
Az Alföldön kézi szüretről már alig beszélhetünk, és nincs is elég ember hozzá, de a gépesített betakarítás sem volt leányálom: a kombájnok nem bírták a forróságot, törtek a verőlécek, sokat kellett állniuk a gépeknek, pedig jót tett volna, ha gyorsabban tudják betakarítani a szőlőt
– mondta.
A hatalmas meleg a pincékben is nagy kihívást jelentett: nem bírták hűtőkapacitással, a 35 fokos mustot csak lassabban, nagyobb energiafelhasználással tudták lehűteni. Frittmann arra emlékeztetett, hogy korábban a feldolgozási időszak két és fél hónapig is eltartott, manapság pedig már csak négy-öt hét. A borászatoktól ez jelentős befektetést kíván, például hűtőkbe, tartályokba.
Az olaszrizlinget ezelőtt ötven évvel még október végén szüretelték, ez az elmúlt 10-20 évben szeptember elejére jött előre, idén viszont már augusztus második felében el kellett kezdeni szedni – érzékeltette a Világgazdaságnak Schunk József, a Pécsi borvidék hegyközségi tanácsának elnöke, mit is jelentett idén a korai szüret. A szőlő ugyanis addigra már elérte a teljes érést, amíg még van cukorbeáramlás a bogyókba, azután már nem érdemes a tőkéken tartani a fürtöket, mert elfásodik a kocsány, és leáll a cukorszállítás – magyarázta.
Ez a teljes érés következett be idén a szokásosnál átlagosan három héttel korábban, és bár a szőlő érési állapotának megfelelő időben kezdték a szüretet, így is előfordult, hogy a párolgás miatt elkezdtek betöppedni a bogyók. Az utóbbi a magyarázata annak, hogy magasak a cukorfokok, de megmaradtak a savak is, viszont kevesebb termett. A Pécsi borvidékre is jellemző, hogy elmaradnak a tavalyi mennyiségtől, de ez a legtöbb borász számára nem baj, mert az első számú kihívás most a minőség, nagy a harc a fogyasztók kegyeiért – tette hozzá.
A szüret korai, de jó évjárat lehet az idei
Több héttel korábban megkapta a szőlő a szükséges hőösszeget, így a legtöbb borvidéken már bőven megérett, és már szedik is. A szüret eddigi tapasztalatai szerint jó lehet az idei évjárat.
Az éghajlat-változásra a szőlészetekben is reagálni kell, és az új telepítéseknél, átoltásoknál a szárazság- és melegtűrő fajtákra kell váltani. A kutatóintézetekben folyamatosan fejlesztik az ezeknek a feltételeknek megfelelő új fajtákat. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete ki is fejlesztett és be is jegyeztetett több ilyet, amelyek ráadásul a lisztharmattal, a peronoszpórával és a szürkerothadással szemben is ellenállók, nem kell őket permetezni egyszer sem.
„Ez a jövő, ezzel kíméljük a környezetet, az egészséget és a pénztárcát is” – tette hozzá Schunk. Az ilyen fajtáknál fontos feladat, hogy minél jobb borok készítésére legyenek alkalmasak, a nemesítés utolsó évei már erről szóltak.
Ilyen rezisztens fajta például
Schunk József azt is elmondta, hogy hétfőn kaptak esőt a borvidék ültetvényei. Ez abból a szempontból jó, hogy a még a tőkéken lévő fajtáknál a már töppedni kezdő bogyók kicsit kiteljesednek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.