BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az év zöldberuházásának választották a Corvinus új campusát

Az ország legfenntarthatóbb épületének választották a Corvinus Gellért Campusát az év zöldberuházása kategóriában egy szerdai konferencián. Köszönhetően az új épületburoknak és a további passzív technológiai eszközöknek, a februárban átadott campusnak jelentősen csökkent a fűtési és hűtési energiaigénye.

Az ország legjobb zöldprojektjeit díjazták a szeptember 4-i Sustainable World konferencián, ahol az Év zöldberuházása kategóriában a Corvinus Gellért Campusa, az ország legfenntarthatóbbnak minősített felsőoktatási épülete nyert.

zöld beruházás
A zöldberuházás következtében jelentősen csökkent az épület fűtési és hűtési energiaigénye / Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem

A zöldberuházásnál az épület elbontása helyett a felújítása mellett döntöttek

A Budapesti Corvinus Egyetem idén februárban átadott épülete a magyar felsőoktatásban páratlan módon augusztus óta LEED Gold nemzetközi zöldépület-minősítéssel, illetve AA+ energiahatékonysági tanúsítvánnyal rendelkezik. A campusfejlesztési folyamatot az ingatlan tulajdonosa, az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány irányította. 

A beruházás előkészítése során az alapítvány az eredeti épület teljes elbontása és egy új felépítése helyett a meglévő épület felújítása mellett döntött, a munkálatok 2021 őszén kezdődtek. 

Az új épületburoknak és a további passzív technológiai eszközöknek köszönhetően jelentősen csökkent az épület fűtési és hűtési energiaigénye, amelyet naperőmű és földhőszondás hőszivattyúk elégítenek ki. 

Fontos zöldszempontok teljesültek

A fejlesztés fontos szempontja volt 

  • a vízhatékonyság, 
  • a széles körű szelektív hulladékgyűjtési infrastruktúra kialakítása 
  • és a fényszennyezés csökkentése.

A régi épület bontási és építési hulladékának 82 százalékát szelektív gyűjtés után hasznosították. Az oktatási terek akusztikus falburkolata ugyancsak újrahasznosított anyagból készült. Az engedélyezési eljárásban az előírt autóparkoló méretét sikerült csökkenteni, cserébe egy 170 kerékpár tárolására alkalmas tárolót alakítottak ki. Az épülethez tartozik továbbá egy 1,1 hektáros biodiverz park is, melyen a burkolt felületek mindössze a terület negyedét teszik ki.

A fenntarthatósági törekvéseket a használatbavétel után is szem előtt tartja az alapítvány és az egyetem, közösségi projektek keretében új és új kezdeményezések indítását tervezzük, valamint az épületben működő partnerek iránt is elvárás, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a fenntartható fejlődésre és a környezetvédelemre

– mondta Misovicz Tibor, az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának titkára, aki az alapítvány részéről a beruházást irányította.

MFB ESG
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.