BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágulás volt a tejespultokon

Emelkedtek szeptemberben a tejek és tejtermékek feldolgozói és fogyasztói árai is, és a tejtermelők is lényegesen magasabb árat kaptak a nyers tejért, mint augusztusban vagy egy évvel korábban. A drágulás az exportra kerülő tejet még nagyobb mértékben érintette.

Szeptemberben tovább nőtt a különbség a nyers tej magyarországi felvásárlási és exportára között, az utóbbi ugyanis 23 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adataiból. Júliusban ez a különbség 9, augusztusban pedig már 19 százalékos volt. Számszerűsítve: a nyers tej egy kilogrammra vetített belföldi átlagára 173,21 forint volt szeptemberben, ami az augusztusi értékhez képest 4 százalékos drágulás, míg az egy évvel korábbi árszintet 13 százalékkal haladta meg. A 212,85 forintos exportár eközben augusztushoz képest 7, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 30 százalékos növekedés. A nyers tej felvásárlása idén szeptemberben 4 százalékkal maradt el az előző havi mennyiségtől, míg a 2023. szeptemberit 5 százalékkal haladta meg. A megugró exportár ellenére a nyers tej kiszállítása 7 százalékkal csökkent 2024 szeptemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

B63X3458, tej, drágulás
A drágulás a nyers tejre is jellemző volt szeptemberben / Fotó: Flajsz Péter

A szeptember a feldolgozói és a fogyasztói árak emelkedésében is erős hónap volt. Az AKI adatai szerint ekkor

  • az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tejet 9,
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss és UHT-tejet 7,
  • a trappista sajtot 7,
  • az adagolt vajat 6,
  • a gyümölcsös joghurtot 5,
  • a tejfölt pedig szintén 5 százalékkal magasabb áron adták át a kereskedelemben a feldolgozók.

A boltokban is felfelé indultak az árak

A KSH által mért fogyasztói árak is emelkedést jeleztek:

  • a pasztőrözött 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos ESL-tej 13,
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej 9,
  • a 20 százalék zsírtartalmú tejföl 7,
  • az adagolt vaj 6,
  • az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej 5,
  • a trappista sajt 3,
  • a gyümölcsös joghurt 2,
  • a 12 százalék zsírtartalmú tejföl pedig 1 százalékkal drágult a boltokban egy hónap alatt.

Az adatok értékelésekor a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács arra emlékeztet, hogy a belföldi felvásárlási ár az év első felében stabilan a 164–166 forintos sávban mozgott, augusztustól azonban határozott emelkedés jellemzi, ami szeptemberben tovább fokozódott. Eközben az EU27 felvásárlási átlagára január óta a 46 eurócent per kilogrammos árszint felett, viszonylag stabilan tartja magát. Június óta kisebb-nagyobb mértékben, de folyamatosan emelkedik, habár az augusztusi 2 százalékos emelkedést követően a szeptember – az Európai Bizottság becslése szerint – már csak 0,1 százalékos növekedést hozott. Ezzel az uniós átlagár 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi árat. Az úgynevezett spot (azonnali) tejárak május óta tartó határozott emelkedése október elején megállni látszik, mind a fölözött, mind a teljes tej ára 1 százalék körüli mértékben nőtt csak. A teljes tej spot ára így is 28, a fölözött tejé pedig 15 százalékkal emelkedett a 2023. októberi árszint fölé.

Az unióban véget ért a drágulás

Az Európai Unióban a tejzsíralapú termékek árainak év eleje óta tartó emelkedése októberben – a németországi sajt kivételével – csökkenésnek indult, a vajé a szeptemberi 10 százalékos emelkedést követően október elején 1 százalékkal, a tejszíné pedig a mintegy 12 százalékos szeptemberi növekedést követően 1,5 százalékkal csökkent. A németországi sajt árának emelkedése mindeközben egyre nagyobb arányban folytatódik, októberben már a 4,5 százalékot is meghaladta a gyarapodás. Ezzel a németországi sajt ára 22, az olaszországi tejszín ára 49, a németországi vaj ára pedig 70 százalékkal emelkedett a 2023. októberi árszint fölé.

Még mindig a két évvel ezelőtti szint alatt a tejfogyasztás
Minimálisan növekedett a tej felvásárlási ára, a fogyasztói árakban azonban csak a volt hatósági áras 2,8 százalékos UHT-tejnél van érzékelhető drágulás. A nyers tejet exportálók ugyanakkor extra áremelkedésnek örülhettek az elmúlt két hónapban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.