BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló az egymilliomodik vendégéjszaka kapujában, avagy mitől ilyen népszerű az alföldi fürdőváros?

Elkezdődött a visszaszámlálás, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának városát évről évre több külföldi nyaraló és gyógyturista keresi fel, így hamarosan meglesz az idei egymilliomodik vendégéjszaka Hajdúszoboszlón. Tavaly novemberben, idén viszont már október közepén megünnepelhetik az impozáns fordulónapot. 

Rendre a legnépszerűbb belföldi turisztikai célpontok élbolyában szerepel a külföldiek körében is egyre kedveltebb Hajdúszoboszló, ahol három éve, a Covid utáni felépülés jegyében vezették be az egymilliomodik vendégéjszaka ünnepét, amire idén a tavalyinál korábban, már október közepén sor kerülhet – tudta meg a Világgazdaság. 

Hajdúszoboszló
Hajdúszoboszló Európa legnagyobb fürdőkomplexumával és helyi gyógyvizével csábítja a nyaralókat és a gyógyturistákat / Fotó: hajduszoboszlo.hu

Hajdúszoboszlót Hévízzel ellentétben kevésbé érintette  az orosz–ukrán háború hatása, miután 

a fürdőváros nem az orosz, hanem a lengyel gyógyturisták és kisgyerekes családok legfőbb célpontja. 

A lengyel vendégek pedig nem maradtak el, sőt, évről évre nagyobb számban látogatnak el a hajdúsági fürdővárosba, ahol a külföldi vendégforgalom 39 százaléka már hozzájuk kötődik – sorolta érdeklődésünkre Forman Annamária, a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft. cégvezetője.  

A németeket váltották a lengyelek 

A kétezres évek elejéig Hajdúszoboszlón többnyire német szavakat lehetett hallani, de a fürdővárosba egyre nagyobb számban érkeztek a lengyel turisták, akiknek megjelenése még a szomszédos településhez, pontosabban a kabai cukorgyár építéséhez kötődik. A gyárat építő lengyelek megismerték és megszerették Hajdúszoboszlót, különösen az ottani gyógyvizet, és persze a város különleges adottságait, konkrétan a közeli Hortobágy és Debrecen programkínálatát. 

Magyarország igazi gyógyvíznagyhatalom

Hajdú-Biharban található a legtöbb gyógyvizes forrás, szám szerint 26. Továbbra is Hajdúszoboszló a legnépszerűbb fürdőváros, az itt száz éve feltört termálvíz jótékony hatását azóta többször igazolták.

A félszáz focipályányi területen épült hatalmas fürdő és strand, a legtöbb szállodába bevezetett gyógyvíz példátlanul nagy wellness és fürdőgyógyászati kapacitás kiépítését tette lehetővé a városban, ahol minden évben őszre elérik és meghaladják már az egymilliós vendégéjszaka számot. 

Hajdúszoboszló
Hajdúszoboszló
Hajdúszoboszló
default
Hajdúszoboszló

A szálláshely-fejlesztések is folyamatosak, 

az idei év egyik nagyon várt eseménye a város egyik legikonikusabb szállodája, a 2020 óta zárva tartó és felújítás alatt álló 204 szobás Hunguest Hotel Béke megnyitása.

 Saját fürdőrészleggel Hajdúszoboszlón a legtöbb szálloda rendelkezik, de a helyben megszálló vendégek 90 százaléka ellátogat a Hungarospa fürdőkomplexumában, amelynek nemrég kialakított Prémium Zónája 2024-ben növekvő vendégszámot produkált. 

A milliós nagyságrend errefelé nem ritka, 

Európa legnagyobb fürdőkomplexumában 2023-ban 2,1 millió volt a fürdőszolgáltatások vendégszáma összesen.

A közeli román és ukrán határ miatt jelentős számban érkeznek a városba a szomszéd országokból, egy- és többnapos vendégek egyaránt. 

Minden negyedik külföldről érkezett hajdúszoboszlói szállóvendég Románia területéről érkezett 2023-ban, ők többségében az őszi-téli időszakokban érkeznek. A gyógyfürdő- és a wellness kínálat miatt messzebbről is felkeresik Hajdúszoboszlót. 

  • Stabil és növekvő vendégkört alkotnak a szlovákok, akik a harmadik legnagyobb küldőpiac a külföldi  vendégkör 14 százalékát adva immár .
  • A negyedik legnépesebb az ukránok, a hatodik pedig – érdekes módon – a moldávok, akik jó évtizede ismerték meg Hajdúszoboszlót. 
  • A moldáv vendégek külön érdekessége, hogy az átlagnál, még a négy napig időző lengyeleknél is hosszabb időre, több mint hét éjszakára érkeznek, és előszeretettel veszik igénybe a gyógykezeléseket. 

Az egymilliomodik vendégéjre várva 

Három éve, 2022-ben október végén ért el a számláló az egymilliomodik vendégéjszakához, tavaly novemberben, idén pedig október közepén fordulhatnak át a nevezetes és jelentős számjegyen a helyi szálláshelyek, amelyek közösen ünnepelnek, és köszöntik fel a szerencsés vendéget, akihez az egymilliomodik vendégéjszaka kötődik majd. Erre úgyszólván pillanatokon belül sor kerül, hiszen a számláló teker, és

 bíznak benne, hogy hamarosan újra a bezzegévként emlegetett 2019-es vendégéjszaka számokat is elérik. 

Tavaly 1,1264 millió vendégéjszakát jegyeztek Hajdúszoboszlón, ahol az idei év hátralévő részére, a klasszikus gyógyfürdő és wellness szezon, az őszi és a téli iskolaszünet, a karácsony és a szilveszter révén hagyományosan erős időszakra biztatóan alakulnak az előfoglalási mutatók – mondta a helyi turisztikai ernyőszervezet vezetője. Hozzátette: érdemes előre foglalni, aki a kiemelt időszakokban biztosra akar menni. 

Gyógyvíz a gyógyfürdőn kívül a legtöbb hajdúszoboszlói szállodában van, miként saját fürdőrészleg is /Fotó: hajduszoboszlo.hu

Mint megtudtuk, a külföldi vendégek aránya idén nőtt, a belföldieké kis mértékben csökkent, de a vendégszám összességében újra növekszik 2024-ben. 

Ígéretes, hogy 20 százalékkal több német vendég érkezett a nyár végéig, 

de a bázis nagyon kicsi még, a tavalyi 1071 után most 1301, de a tendencia, ha nem változik, mindenképpen ígéretesnek mondható. 

Hajdúszoboszlón 24 hotel található, bennük 4227 férőhely, míg az 1170 egyéb és magánszálláshely (kemping, panzió, közösségi szálláshely) 9094 férőhellyel üzemel. 

A térség turizmusának motorja  

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 2024. augusztusában 150 ezer vendég 450 ezer vendégéjszakát töltött el a Debrecen és térsége turisztikai desztinációban.  

A települési toplistát a térségben vendégéjszakaszám alapján 

  • Hajdúszoboszló vezette 243 ezerrel, ezt követte 
  • Debrecen csaknem 87 ezer, 
  • Tiszafüred 39 ezer, 
  • Berekfürdő 25 ezer és 
  • Poroszló 16 ezer vendégéjszakával. 

A térség vendégéjszakáinak 54 százalékát Hajdúszoboszló szálláshelyein regisztrálták. 

Augusztusban Debrecen és térsége legfontosabb küldőpiaca Lengyelország volt, a lengyel turisták az összes külföldi vendégéjszaka 46 százalékát generálták – derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ közléséből. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.