BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életjeleket mutat a gazdaság: az import megugrott, de az export is erősödik

Megerősítette az import és az export első becslésben feltárt erőteljes növekedését a Központi Statisztikai Hivatal keddi gyorsjelentése. Tavaly júliushoz képest a kivitel volumene 4,9 százalékkal, a behozatal volumene pedig 7,1 százalékkal nőtt. A külkereskedelem egyenlege romlott.

Júniusban 167 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, júniushoz képest az export kiigazított volumene 1,0 százalékkal, az importé 0,9 százalékkal csökkent. A kivitel volumene 4,9 százalékkal, a behozatalé 7,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 167 millió eurót tett ki, a külkereskedelem egyenlege 398 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz mérten – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett gyorsjelentéséből.

LUS_3657
külkereskedelem
Júliusban 167 millió euró volt a termék-külkereskedelem többlete / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Idén júliusban a kivitel értéke 11,8 milliárd euró (4641 milliárd forint), a behozatalé 11,6 milliárd euró (4575 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 4,8, az importé 8,8 százalékkal nőtt. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 1,8 százalékkal mérséklődött, a behozatalé 0,2 százalékkal nőtt.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 398 millió euróval romlott.

Az egyenleg 36 millió euróval kisebb többletet mutatott az első becslésben közöltnél.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 3,5, a behozatalban 5,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a cserearány ugyanakkor 1,7 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 3,6 százalékkal, a dollárral szemben pedig 5,6 százalékkal gyengült.

Felemásan alakult a külkereskedelem az árufőcsoportoknál

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 0,7 százalékkal alacsonyabb, behozatala viszont 4,4 százalékkal nagyobb lett. Ezen belül:

  • A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben tizedével csökkent, a behozatalban kismértékben emelkedett.
  • A közúti jármű árucsoport export- és importvolumene közel azonos ütemben mérséklődött a bázisidőszakihoz képest.
  • A híradástechnikai, hangrögzítő és ‑lejátszó készülék exportvolumene kevésbé, importvolumene közel ötödével bővült az egy évvel korábbihoz képest.
  • Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben minimálisan nőtt, a behozatalban mintegy tizedével elmaradt az előző év azonos időszakitól.

A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport az exportoldalon 0,4 százalékponttal lassította, az importoldalon 2,0 százalékponttal fokozta a teljes forgalom volumennövekedését.

 

A feldolgozott termékek export- és importvolumene egyaránt 11 százalékkal nőtt. A volumen emelkedését mindkét esetben a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalomalakulása befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 3,2, az importban 4,0 százalékponttal erősítette fel a teljes forgalom volumennövekedését.

Az energiahordozók esetében az exportvolumen 27 százalékkal, az importvolumen 5,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az exportoldali növekedés a természetes és mesterséges gáz, az importoldali a kőolaj és kőolajtermék volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók forgalombővülése a kivitelben 0,7, a behozatalban 0,5 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumenbővüléséhez.

Az élelmiszerek, italok és a dohány kivitelének volumene 18 százalékkal, a behozatalé 9,7 százalékkal lett nagyobb egy év alatt. Az exportban bekövetkezett volumennövekedést a gabona és gabonakészítmény, az importét az állati takarmány (gabona nélkül) forgalomalakulása befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom bővülését 1,3, az importét 0,6 százalékponttal fokozta.

Az EU maradt a fő külkereskedelmi partner

Az Európai Unió 27 tagállamába irányuló kivitel volumene 0,5 százalékkal emelkedett, az onnan érkező behozatalé 5,2 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi mérleg 423 millió euróval romlott, 527 millió eurós többlet keletkezett. Az exportnak a 74 százalékát, az importnak a 70 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 20, a behozatalé 11 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 25 millió euróval javult, 360 millió eurós passzívumot mutatott.

A 2024 első hét hónapjában a kivitel értéke 85,1 milliárd euró (33,2 ezermilliárd forint), a behozatalé 77,2 milliárd euró (30,1 ezermilliárd forint) volt.

Az idén január–júliusi időszakban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 1,3 százalékkal, a behozatalé 4,7 százalékkal csökkent.

A termék-külkereskedelmi mérleg 3,3 milliárd euróval javult, a többlet 7,9 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,5 százalékkal mérséklődött, a behozatalban 1,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz mérten. A cserearány 1,0 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 2,6, a dollárhoz viszonyítva 2,9 százalékkal gyengült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.