BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lelepleződött a román gazdasági csoda: ezért „jár” Magyarország előtt – senki ne irigyelje őket

Egyszer és mindenkorra világossá vált, mi áll a „bezzeg Románia” szlogen hátterében.

Hosszú elemzést tett közzé Demko Attila a román gazdaságról. Ebben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet, Stratégiai Jövők Program vezetője leleplezte, mi áll a sokat emlegetett román gazdasági csoda hátterében. 

román választás
Lelepleződött a román gazdasági csoda: ezért „jár” Magyarország előtt – senki ne irigyelje őket / Fotó: AFP

Demkó Attila nem a semmiből vette nagyító alá a román gazdaságot. A szatmárnémeti közgazdász vándorgyűlésen járt, amelyen nagyon sokat tanult a témában. „Sok beszélgetést folytattam le, ezek alapján és az alapján, amit az elmúlt harminc évben százas nagyságrendű utazás alatt magam is láttam, a következőket mondanám el” – vezette fel az értékelését.

Először is leszögezte, hogy Romániában komoly fejlődés megy végbe. Önmagához képest többet fejlődött nem csak Magyarországnál, hanem a térség összes országánál. Ez abszolút értelemben is igaz, de még igazabb egy főre vetítve. Arra is rámutatott, hogy Románia igazán az elmúlt húsz évben ugrott nagyot, de a legnagyobb lépéseket Magyarországhoz képest 2010 előtt tette, nem pedig utána.

Azt is jelezte, hogy ha a GDP/főt vagy fizetéseket nézzük, az a magyar szintjén van, ha azonban ez emberek vagyonát, megtakarításait, a városképet, az infrastruktúra általános állapotát, akkor már messze Magyarország mögött áll. Már csak az a kérdés, minek tudható be a román menetelés.

Lelepleződött a román gazdasági csoda: ezért „jár” Magyarország előtt

Például annak a sajnálatos ténynek, hogy Románia népessége bő 30 év alatt 4,3 millió fővel csökkent. Eközben a magyar „csak” 800 ezer fővel. A GDP/fő aránynál a román lakosság brutális csökkenése bizony jókora súllyal esik a latba.

Hivatalos adat, a román miniszterelnöktől származik, hogy öt millió román külföldön dolgozik. A hazautalások értelemszerűen jóval jelentősebbek, mint Magyarország esetében. Miközben Románia kiürül, a folyamat a román növekedésnek és fogyasztásnak kedvez. „Nyáron nyüzsög az ország, amikor a külföldön dolgozó románok szabadságon vannak, aztán utána meg üres” – jegyezte meg az elemző.

Kiemelte, hogy ezeknek az embereknek a nagy része el fog veszni a román nemzet számára. A hazautalások már most csökkenő tendenciát mutatnak, a fiatalabb generáció végleg elszakad az országtól. Az előrejelzések szerint Románia demográfiailag az egyik leggyorsabban összeomló állam a világon, jelen folyamatok maradása esetén a 19 milliós ország 2100-ra 7,7 millió lakosara olvadhat.

Demko Attila külön kitért a román adósság felfutására. Románia 1989 után gyakorlatilag nem rendelkezett adóssággal, majd 1995-ben 5 százalékon állt. Ezzel párhuzamosan Magyarországot a Kádár-rendszer belevitte egy adósságcsapdába és 1995-ben a magyar adósság 85 százalékon állt a költségvetéshez viszonyítva. Tíz éve Románia adósságrátája már 35 százalékon állt, pillanatnyilag pedig már 55 százalék. De nem csak az állam adósodik el hihetetlen tempóban, hanem a vállalatok és a magánszemélyek is. „Magyarországon viszont sokkal magasabb nemcsak az összvagyon, hanem a megtakarítások szintje is” – húzta alá.

Kijelentette, hogy az a „bezzeg Románia” narratíva, ami a csapból is folyik, teljesen nélkülözi a fenti apró nüanszokat és a célja belpolitikai propaganda. Szerinte a román fejlődés üteme aligha tartható fenn, még akkor is, ha további hiteleket még bőven fel tud venni az ország. 

Az eredményeket nem szabad lebecsülni, de az elmúlt száz évet nézve az összkép inkább kiábrándító a románok számára. Románia a térség legjobb adottságú országa volt 1920-ban, nagyon komoly földgáz- és nem jelentéktelen olajkészlettel, kiváló mezőgazdasági adottságokkal, vízenergiával, tengeri kikötővel, sűrű népességgel.

Nem az a csoda, hogy többé kevésbé egyes területeken beérte a sokkal rosszabb adottságú 1920 utáni Magyarországot. 

Inkább az a csoda, hogy ez ilyen ellentmondásosan, ekkora lakosság elvesztése mellett teljesül csak talán a következő években – zárta elemzését Demko Attila.

A napokban a Világgazdaság a román nyugdíjak alakulásáról szólt. Ebben a témában is hasonló kettősség látszik, mint a román gazdaság egészében. Bár igaz, hogy a román átlagnyugdíj beérte a magyart, de ott ez adóköteles jövedelem, ráadásul 13. havi nyugdíj sincs. Vagyis a magyar nyugdíjasok helyzete jóval kedvezőbb, mint román társaiké.

Orbán Viktor Berlinben: annyira zsúfolt a magyar miniszterelnök programja, hogy a találkozó Olaf Scholz kancellárral csak egy a sok közül

Kiderült, miért ment Orbán Viktor Németországba. Folytatódik a magyar kormány Manfred Weber-i értelemben való elszigetelődése.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.