BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Madárinfluenza: Bács-Kiskun vármegye is elesett

Már Bács-Kiskun vármegyében is két baromfitelepen ütötte fel a fejét a madárinfluenza. Az érintett gazdaságokban együttesen csaknem 220 ezer baromfi ártalmatlanítását rendelte el a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

Az elmúlt napokban – egymástól járványtanilag függetlenül – két Bács-Kiskun vármegyei baromfitelepen, egy tojótyúk- és egy mulardkacsa-állományban azonosították a betegséget. Ezenfelül a már fertőzött Hajdú-Bihar vármegyében egy mulardkacsákat és egy hízóludakat tartó gazdaságban, Békés vármegyében pedig egy tojótyúkállományban igazolta a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusának jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. 

FRANCE - LABOUR - INTERPROFESSIONAL SECTOR OF FOIE GRAS PALMIPEDS, Bács-Kiskun vármegyét is megtámadta a madárinfluenza
Bács-Kiskun vármegyét is megtámadta a madárinfluenza / Fotó: Hans Lucas via AFP

Az érintett gazdaságokban együttesen csaknem 220 ezer baromfi ártalmatlanítását rendelte el a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében. Az elmúlt hetek kitöréseit követően a Bács-Kiskun vármegyei Soltszentimrén is madárinfluenzára utaló tüneteket tapasztaltak egy tojótyúkokat tartó gazdaságban, valamint egy Bugacon lévő mulardkacsa-állományban. 

A Nébih laboratóriuma megerősítette a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusának jelenlétét mindkét gazdaságban.

A fertőzéssel már érintett Hajdú-Bihar vármegyében egy nyíradonyi mulardkacsa állományban a betegségre jellemző tünetek megjelenése, Csökmő településen egy tömőlúdtelepen pedig a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A szintén fertőzött Békés vármegyében, Tótkomlóson egy tojótyúktelepen is a megemelkedett elhullás miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére. A laboratóriumi vizsgálat minden esetben igazolta a vírus jelenlétét.

A madárinfluenza-kitörésben érintett gazdaságok körül a 3 kilométer sugarú védőkörzetek és a megfigyelési körzetek kijelölése megtörtént, valamint megkezdődtek a járványügyi vizsgálatok. 

Továbbá életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Október közepén Fejér és Hajdú-Bihar vármegyében is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih. Az állományok felszámolása folyamatban van, és a járványvédelmi előírások betartása továbbra is kiemelten fontos. A 17 ezer állatot számláló, májhasznú kacsatelepen az idegrendszeri tünetek, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése, valamint a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.