BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország legnagyobb vasútépítése: döntött a bíróság – "Azonnal fel kell függeszteni"

Harmadjára is bizonytalanná vált a Déli Körvasút megépítése az újbudai önkormányzat és civilek beszámolója szerint.

A Fővárosi Törvényszék a mai napon harmadszor is megsemmisítette a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét – jelentette be Kreitler-Sas Máté a közösségi médiában.

Magyarország legnagyobb vasútépítése: döntött a bíróság – "Azonnal fel kell függeszteni" / Fotó: Róka László

Harmadjára is elkaszálta a bíróság a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét

Újbuda környezetvédelemért felelős alpolgármestere szerint a bíróság megállapította, hogy jogszabálysértő volt katonai célúvá minősíteni a beruházást. „Sajnos az okozott környezeti károkat már nem lehet semmissé tenni, azonban az építkezést azonnal fel kell függeszteni” – szögezte le.

A VEKE hasonló információkról számolt be. A közlekedési egyesület úgy fogalmazott, hogy a magyar jogtörténetben egyedülálló módon a Fővárosi Törvényszék harmadik alkalommal is megsemmisítette a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét. Kiemelték, hogy ezzel az összes többi engedély is érvényét veszti.

Beszámolójuk szerint a bíróság emellett azt is kimondta, hogy ez a beruházás nem minősül katonainak, és az eljárásban figyelmen kívül hagyták az ügyféljogokat is. Megerősítették azt az állítást is, hogy az építkezést azonnali hatállyal le kell állítani.

A fejlemény kapcsán kerestük az Építési és Közlekedési Minisztériumot (ÉKM). Arra voltunk kíváncsiak, hogy a tárca szerint milyen fejlemény állt be a bíróság döntése nyomán, és annak milyen hatása van a beruházásra, mit tesz most az ügyben az ÉKM. Amint válaszolnak, közzétesszük.

Még 2022 végén indult el az a per, amelyet a fővárosi, az újbudai és a ferencvárosi önkormányzat civil szervezetekkel közösen kezdeményezett azért, hogy a bíróság megsemmisítse a Déli Körvasút-beruházás környezetvédelmi engedélyét. A felperesek arra hivatkozva akarják megakadályozni a kivitelezést, hogy főváros lakott területe „nem terhelhető tranzit vasúti teherforgalommal, ezért azt ki kell tiltani, és alternatív útvonalat kell biztosítani”.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal az első környezetvédelmi engedélyt még 2022. november 11-én adta ki. Ezzel szemben indult meg a pereskedés. Végül aztán a harmadik környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárást követően, 2023. november 24-én a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal határozatot adott ki, amelynek értelmében a projekt ismét környezetvédelmi engedélyt kapott. Ezt követően pedig megtörtént az építési engedély módosítása a Vasúti Közlekedési Hatóság részéről.

Aztán tavaly a karácsonyi időszakban érkezett a hír, hogy a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület, a Védegylet Egyesület, valamint Kreitler-Sas Máté, az LMP újbudai képviselője újra keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken a Déli Körvasút nemrég kiadott környezetvédelmi engedélye ellen. Ha minden igaz, ebben született most döntés.

A Déli Körvasút beruházása vitán felül új alapokra helyezi a fővárosi vasúti közlekedést és az országos vasúti teherforgalmat is, ráadásul abszolút környezetbarát módon. A közel ezermilliárd forintos fejlesztés lényeges üteme az eredeti tervek szerint 2027 végéig befejeződhet. Hogy pontosan mit is takar a Déli Körvasút projektje, azt az alábbi cikkben foglaltuk össze.

Korszakos fejlesztéssel indul az új év: akár száz kilométeres sebességgel lehet majd vonattal közlekedni Budapesten belül

Erős hírrel indul a január, felgyorsul ugyanis a katonai célúvá minősített Déli Körvasút kivitelezése. A vállalkozó napokon belül munkába áll, de az önkormányzati választások közelsége miatt borítékolható, hogy ennek nem mindenki fog örülni. Pedig a beruházás vitán felül új alapokra helyezi a fővárosi vasúti közlekedést és az országos vasúti teherforgalmat is, ráadásul abszolút környezetbarát módon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.