BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi az a Demján Sándor program, amit bejelentett a kormány?

A kormány fő célja a gazdasági növekedés felfuttatása. Ennek érdekében meg kell erősíteni a kis- és közepes vállalkozásokat, ezért jön létre a Demján Sándor program is.

„Demján Sándor programmal segítjük meg a kis- és középvállalkozásokat (kkv)” – a többi között erről beszélt Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádiónak adott szokásos pénteki interjúban. Ezzel a miniszterelnök megerősítette, amiről már korábban is szó volt, miszerint erős lendületet kíván adni a szóban forgó szektor fejlődésének.

NBB_20160621_1265
Demján Sándor
Mi az a Demján Sándor program, amit bejelentett a kormány? / Fotó: Nagy Béla / Mediaworks

A feladat fontosságát jelzi, hogy nemrégiben jött létre a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül a Kis- és Középvállalkozások Fejlesztéséért és Technológiáért Felelős Államtitkárság, melynek vezetője Szabados Richárd lett. A minap ő is arról beszélt, hogy a gazdasági növekedési célok a magyar kis- és középvállalkozások  segítségével érhetők el. Ezért megerősítésük érdekében lépéseket tesz a kormány.

Mintegy 900 ezer vállalkozás működik Magyarországon, amelyek 99,9 százaléka minősül mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak. Azaz: ez a szektor adja a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét. Ezek foglalkoztatják a magyar munkavállalók kétharmadát. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hazai tulajdonú kkv-k termelékenysége 2022-ig javult, azonban továbbra is elmaradást mutat az uniós átlaghoz viszonyítva. Az alacsony termelékenység egyik oka, hogy az innovációk (digitalizáció, új technológiák, zöldmegoldások) kismértékben hasznosulnak a szektornál. A kormány jól gondolja, hogy a kkv-k termelékenységének felfuttatása nélkül nem érhetők el a következő évekre kitűzött növekedési célok. A kormány abban bízik, hogy a gazdaság 3–6 százalék közötti növekedési ütemet tud majd felmutatni a következő években.

Ma már azt is tudjuk, hogy mindezek érdekében a kormány az akciótervének részeként kedvezőbbé teszi a Széchenyi-kártya programot, tőkeprogram indul a kkv-k beruházásainak és versenyképességének támogatására, de új hitelprogram is, amely élénkíteni fogja az érintett cégek exportját.

Mindezek mellett a társaságok kifektetéseit támogató hitel- és tőkeprogram, továbbá egy − az online megjelenést és kapcsolattartást szolgáló – digitalizációs program is készülőben van.

A Világgazdaság a minap arról is beszámolt, hogy a kkv-k kedvezményes, kamatmentes hiteleinek felhasználási köre is bővült a KKV technológia Plusz program keretében. Mindezen túl már jó ideje segíti a kkv-k finanszírozását garanciavállalással is a magyar állam. A vállalkozói szféra és a politikai döntéshozatal között hídként szolgáló Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is megfogalmazott néhány javaslatot, köztük a növekedésbarát adórendszer javítását, az adatszolgáltatási kötelezettség felülvizsgálatát és egyszerűsítését, a gazdaság további fehérítését és beruházásösztönző programok támogatását sürgetve.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig ma reggel jelentette be, hogy első ízben ültek asztalhoz a tárca meghívására a hazai kis- és középvállalkozói szektor finanszírozásában részt vállaló állami szervezetek, a Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM Magyarország, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, a Széchenyi-kártya programot bonyolító Kavosz Vállalkozásfejlesztési Zrt., valamint a kereskedelmi bankok kkv-üzletágvezetői.

Ki volt Demján Sándor?

A 2018-ban elhunyt Demján Sándor 1943. május 14-én született Börvelyen, szakmai karrierjét 1965-ben, a Fejér Megyei ÁFÉSZ-nél kezdte. 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, majd 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása, valamint a 2003-ban létrehozott Prima Primissima Díj. Ő volt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető alelnöke és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.