BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaváltható palackok: mérföldkőhöz ért a MOHU

A MOHU felfedte, hogy már több százmillió palackot váltottak vissza az új rendszerben. A MOHU azt is közölte, hogy nem ők jelölik ki a visszaváltó helyeket, arra önként lehet jelentkezni.

Az új rendszerben visszaváltott palackok, dobozok, üvegek száma a héten elérte a félmilliárdot – közölte a Mol hulladékgazdálkodási koncessziós társasága, a MOHU pénteken az MTI-vel. A közleményben kiemelték, a MOHU célja, hogy három év múlva az italcsomagolások minimum 90 százalékát visszaváltsák Magyarországon, ahol a becslések szerint évente több mint 3 milliárd italcsomagolás van forgalomban.

20240710_repont_010_VZvisszaválási rendszerpet-palackitaloscsomagolás, MOHU
Visszaváltható palackok: mérföldkőhöz ért a MOHU / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ismertetik, hogy jelenleg 3700 helyen lehet visszaváltani a palackokat, ebből 1300 helyen kézi visszaváltás működik. Ez a szám a jövőben tovább nő. A közleményben kitértek arra, hogy a visszaváltó helyeket nem a MOHU jelöli ki, hanem önként lehet jelentkezni. 

A MOHU minden egyes visszaváltott palack után kezelési díjat fizet a boltoknak. 

A boltok feladata az automaták mindennapos üzemeltetése, tisztítása, ürítése, környékük takarítása. A MOHU közleménye szerint a jellemzően kistelepüléseket érintő kézi visszaváltás esetében is növekedés várható, hiszen a vásárlókat vonzza a visszaváltás lehetősége.

A legnépszerűbb visszaváltási mód a boltban levásárolható papírutalvány, eddig több mint 20 milliárd forintot kértek vissza így a vásárlók. A hazai automatáknál Európában egyedülálló lehetőség, hogy a visszaváltási díjat egyenesen a saját bankszámlára is lehet utalni, a visszaváltók körülbelül 10-15 százaléka választja ezt a megoldást. 

A MOHU tájékoztatása szerint több mint egymillióan töltötték le az ehhez szükséges applikációt.

Az automatáknál lehetőség van arra is, hogy a visszaváltási díjat jótékony célra utalja a vásárló. Ez a cél most a gyerekgyógyítás. Eddig mintegy 70 millió forintot adományoztak így a vásárlók, ez az összeg is folyamatosan nő, amit három, országos elérésű gyerekgyógyítással foglalkozó intézmény között osztanak majd szét, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet, a Bethesda Gyermekkórházat és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáját lehet így támogatni – írják a közleményben.

A rendőrség ismét megszólalt az eldobott palackok gyűjtögetéséről

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) közlése szerint a szemetesekbe dobott betétdíjas csomagolások gyűjtése, majd visszaváltása szabálysértésnek minősül, ami nagy összegű bírsággal, akár elzárással is sújtható. A szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek egészen addig, amíg ezek a MOHU vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába nem kerülnek.

Ebből pedig az is következik, hogy a közterületen talált 50 forintos palackok nem gazdátlanok, hanem valakinek a tulajdonát képezik, azonban a rendőrség hétfői közleménye teljesen felülírja a korábban ismertetett állításokat. „A hulladék kérdése társadalmi kérdés, kezelése felelősség. Éppen ezért rendelkezik a törvény úgy, hogy a hulladéknak mindig van tulajdonosa. Fontos ugyanis, hogy ne legyen egyetlen olyan pillanat sem, amikor azért senki nem visel felelősséget, amikor a kidobott szemét sorsa nem követhető és nem számonkérhető” – írja a Police.hu.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.