A jövő hétfőtől egyes üzlethálózatok már drágábban kínálják a kenyérféleségeket és a péksüteményeket - közölte lapunkkal Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója. Áremelési szempontból mindenkor a nagy forgalmat bonyolító élelmiszerláncok a meghatározók, ezért az ottani árváltozások azt jelentik, hogy a kereskedelem elfogadja a sütőipar áremelési kezdeményezését. Werli szerint a drágulás - amelynek mértéke 10-12 százalékos lesz - február végéig a legtöbb helyen megtörténik.
Az áremelés után a sütőipari üzemeknél 124-132 forint között mozog majd egy kiló fehér kenyér nettó átadási ára, az üzletekben pedig 165-170 forintos fogyasztói árak alakulnak ki - tudtuk meg Marton Istvántól, a Magyar Pékek Ipartestületének elnökétől. Szerinte eddig sem a növelés mértékével, hanem annak időpontjával volt gond. Mint ismert, a sütőipar az árváltozást már januártól el akarta érni. Más információink szerint egyes pékek még most sem jeleztek áremelési szándékot kereskedelmi partnereiknek, ezért a drágulás egyes helyeken március közepéig-végéig is elhúzódhat.
Az árnövelést elsősorban a tavalyi energiadrágulás és a 2002-ben bevezetett 50 ezer forintos minimálbér indokolja - közölte Werli. Már ma további feszültséget okoz azonban, hogy a molnárok februártól kétlépcsős lisztáremelést jeleztek a pékeknek. A most napirenden lévő, 10-12 százalékos kenyéráremelés a kilátásba helyezett lisztdrágulás várható sütőipari többletköltségeit egyáltalán nem tartalmazza - mondta Marton.
Az ipartestület elnöke szerint bizonytalanságot okoz az is, hogy a nyári betakarításig hiánycikké válhat a jó minőségű búzából készült liszt. Ezt Werli sem tartja elképzelhetetlennek. Hozzátette: a sütőipari célokra alkalmas búza mennyisége általában az össztermés 40 százalékát teszi ki, és ennek jelentős részét a múlt évi termésből már exportálták a kereskedők. Marton szerint a későbbiekben előfordulhat, hogy az ország egyes részein a lisztminőség nem éri majd el a sütőiparban elvárt színvonalat. Ez több minőségjavító adalékanyag felhasználását teheti szükségessé, ami szintén költségnövelő tényező lehet.
A malmokat tömörítő Gabonaszövetség ugyanakkor cáfolja, hogy a jó búzából hiány alakulna ki. Lakatos Zoltán, a szervezet elnöke közölte: a molnároknál elegendő búzakészlet áll rendelkezésre. Így a malomipar minőségi szempontból is biztosítani tudja azt a lisztmennyiséget, amely az ország ellátásához az idei búzabetakarításig szükséges - szögezte le.
Hazafi László
-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.