BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az adókör szélesítése a remény

A következő két évben a nyáron elfogadott adójogszabályok maradnának érvényben – ez lehet az a mondat, amelynek tartalmában ki tudott egyezni a koalíció a Brüsszelnek küldendő konvergenciaprogram kapcsán. A szocialista és a szabad demokrata párt között kialkudott kompromisszum másik tétele: 2011 előtt nem változhat az adószint, azaz csak az adózók körének szélesítésével lehetne egyes csoportoknak csökkenteni a terheit. Ezt elfogadta a kisebbik koalíciós párt, s a szocialisták szerint ha adóügyben nem „nyaggatná” a nyilvánosság az SZDSZ-t, magától nem is mondana semmit, hiszen 2009-ig nem történik lényegi változás.

A dokumentumban az adó- és járulékbevételekről szóló két-három kijelentés tág teret ad annak, hogy a szocialisták és a szabad demokraták is saját politikájuk jegyében kommentálják azokat. Az SZDSZ a 2009-től bevezethető adóreformról beszél, a szocialisták viszont arról, hogy túl távoli a dátum, először 2007 adó- és járulékbevételeinek alakulását, az egész év teljesülését kell megvárni. A kisebbik koalíciós párt továbbra is kiáll az egykulcsos adó bevezetése mellett – ugyanakkor a szocialisták ennek ma nem sok esélyét látják. Mások viszont úgy tájékoztatták lapunkat, hogy egy nyári megállapodás szerint a két párt megegyezett: a szolidaritási adó átalakításával elmozdulhatnak az egykulcsos adó irányába, illetve, hogy 2008 januárjától léphetne életbe az ingatlanadó. Ezek előkészületei azonban még nem kezdődtek el.

A konvergenciaprogram szerint az adócentralizáció, azaz az adó- és járulékbevételek GDP-hez mért aránya 2008-ig emelkedik (az idei 36,9-ről 39 százalékra), utána pedig enyhe csökkenési pályát vázol a dokumentum. E szerint 2009-ben az arány 38,6 százalék lenne. A szöveg rögzíti: az adó- és járulékbevételek ennél nagyobb mérséklését a programidőszak második felében a hiánycél veszélyeztetése nélkül kizárólag a kiadások tervezettnél erőteljesebb visszafogása teheti lehetővé. Az adószint változatlansága mellett a kormány szükségesnek tartja az adórendszer jelenleginél egyszerűbbé, áttekinthetőbbé, igazságosabbá tételét, amely így jobban szolgálja a növekedést, a foglalkoztatásbővítést és a versenyképesség javítását – ebből és egy másik helyen rögzített dátumból olvasható ki a reform.

A jövő évre ütemeznek egy olyan döntést, amely szerint a kormány mérlegeli a közteherviselés átalakítását, ami az „adócentralizációs ráta változatlansága mellett lényegesen szélesebb körre terítené szét a terheket”. Rögzítik, hogy a programidőszak második felében (2009-től) kizárólag a kiadások GDP-arányos csökkenése biztosítja az egyenleg további javulását. TE

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.