BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyokra hajt a Synergon

A jövőben a magasabb hozzáadott értéket képviselő, összetett, nagy projektekre akarnak összpontosítani a Synergon Informatika Nyrt.-nél – mondta el tegnap sajtótájékoztatón a társaság vezérigazgatói posztját január vége óta betöltő Ákos György. Az idén várható árbevételről és nyereségről egyelőre nem tudott nyilatkozni a cég új vezetője, a pénzügyi terv ugyanis csak az első negyedév végére készül el. Cél azonban, hogy egyenletesebbé tegyék a bevétel megoszlását, a hagyományos ágazatok – kormányzat, távközlés, önkormányzatok – mellett új kereskedelmi területeket alakítsanak ki. Ákos György szerint nagyon sok az érték a társaságban, de eddig nem jól működtették, illetve nem használták ki az anyavállalat és a leánycégek közötti szinergiákban rejlő lehetőségeket.

A várakozások szerint az idén gyorsul a vállalat organikus növekedése, részben a kormányzat tavalyinál várhatóan nagyobb költéseinek köszönhetően. A Synergonnál azonban vizsgálják az akvizíciós bővülés lehetőségeit is, de csak olyan területeken, ahol a cégnek komparatív előnye van, és így sikeres lehet. A társaság tavaly 21,67 milliárd forintos árbevételt ért el, ez 11 százalékos növekedést jelent 2005-höz képest. A forgalombővülésben nagy szerepet játszottak a távközlési szektor megnövekedett igényei és az uniós forrásokat felhasználó önkormányzati fejlesztésekből adódó megrendelések.

Az informatikai megoldásokat és szolgáltatásokat kínáló társaság tavaly szeptemberi közgyűlésén megválasztott új igazgatóság az elmúlt hónapokban elvégezte a cég pénzügyi és szervezeti átvilágítását. Ennek eredményeként 2006 negyedik negyedében jelentős egyszeri tételeket számoltak el, emiatt a társaság a múlt évre több mint 866 millió forintos veszteségről számolt be. A legnagyobb tételt – 460 millió forintot – a külföldi leánycégek goodwilljének leírása jelentette. Az átvilágítás után végrehajtott korrekciók eredményeként egy átláthatóbban és hatékonyabban működő szervezet jön létre – mondta el Jeszenszky Zoltán, a Synergon igazgatóságának elnöke.

A vállalat új vezetése csak azokkal a múltbeli eseményekkel kíván foglalkozni, amelyek érinthetik a mostani és a jövőbeli helyzetet. Így például az igazgatóság jogi eszközökkel lép majd fel a társaság székhelyéül szolgáló ingatlan ügyében a veszteség csökkentése érdekében – tette hozzá Jeszenszky Zoltán. A leromlott állapotú ingatlant még 1997-ben bérelte ki a cég 25 évre, majd 700-800 millió forintos beruházással irodaházzá alakította át. Ezért lehetőséget kapott arra, hogy a befektetett összeget 2008-tól – amikortól a bérleti szerződés felmondható – lelakja, a vállalatvezetés azonban 2004-ben lemondott ezen jogáról. KZ

Tavaly Vezetőségváltás volt

A Synergon tavaly szeptemberi, kompromisszummal végződött közgyűlése után jelentős átalakuláson esett át a társaság menedzsmentje.

Októberben távozott a cégcsoport vezérigazgatója, Radnóti Zoltán, majd pár nappal később lemondott igazgatósági tagságáról Czakó Ferenc, s ezzel az utolsó alapító is kiszállt a vállalat irányításából.

December elején újabb személycserék történtek: közös megegyezéssel megszűnt a Synergon Nyrt. vezérigazgatójának, Tóth Zsoltnak a munkaviszonya, és távozott Hampl Viktor kereskedelmi vezérigazgató-helyettes is.

A vezérigazgató január 31. óta Ákos György, helyettese Lazarovits Márk.

Októberben távozott a cégcsoport vezérigazgatója, Radnóti Zoltán, majd pár nappal később lemondott igazgatósági tagságáról Czakó Ferenc, s ezzel az utolsó alapító is kiszállt a vállalat irányításából.

December elején újabb személycserék történtek: közös megegyezéssel megszűnt a Synergon Nyrt. vezérigazgatójának, Tóth Zsoltnak a munkaviszonya, és távozott Hampl Viktor kereskedelmi vezérigazgató-helyettes is.

A vezérigazgató január 31. óta Ákos György, helyettese Lazarovits Márk.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.