BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy Főgáz helyett kettő lesz

A Fővárosi Gázművek Zrt., eleget téve az Európai Unió direktíváinak és a hazai szabályozásnak, 2007. március 1-vel elosztóhálózati tevékenységét és a földgáz elosztási tevékenységhez szükséges eszközök többségét átruházta a Főgáz Földgázelosztási Kft-re. Az EU-ban működő termelő, szolgáltató vállalatok versenyképességének növelése érdekében az unió szorgalmazza az energiaiparban a szabadpiaci verseny kialakulását, amelyet többek között az energiaszolgáltatásban működő cégek szállítási, elosztási, illetve kereskedelmi tevékenységének szétválásával látja biztosítottnak megoldani - áll a társasgá közleményében.

E feltételek kialakítására született meg az 2003/54/EK irányelv, amelynek alapján készült hazai szabályozás kimondja, hogy ún. elosztói engedéllyel rendelkező vállalkozás (azaz olyan cég, amely a földgáz elosztására és az ahhoz szükséges csőhálózat létrehozására és üzemeltetésére szóló hatósági engedéllyel rendelkezik) kereskedelmi, közüzemi szolgáltatási tevékenységet 2007. július 1-jétől nem folytathat.

Az érvényben lévő szabályozás a Fővárosi Gázművek Zrt.-t így arra kötelezi, hogy jogilag válassza le elosztási tevékenységét az egyéb más hatósági engedélyt igénylő tevékenységétől, vagyis külön cégben valósuljon meg a földgáz elosztás. Ezen elvárások teljesítése érdekében a Fővárosi Gázművek Zrt. új társaságban, a Főgáz Földgázelosztási Kft.-ben valósítja meg a földgáz elosztási tevékenységet, a tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel is e cég rendelkezik a jövőben. (A Főgáz Földgázelosztási Kft.-nek a Fővárosi Gázművek Zrt. az egyedüli, 100%-os tulajdonosa)

A Főgáz Földgázelosztási Kft. 2007. március 1-től minden olyan tevékenységet átvett, ami a jogszabályokban rögzített elosztási feladatok maradéktalan végrehajtásához szükséges. Így többek között a hálózatüzemeltetési és -karbantartási feladatokat, a mérőleolvasással kapcsolatos feladatokat, a tervfelülvizsgálatot és a műszaki-biztonsági ellenőrzést, valamint a hálózat-beruházásokhoz szükséges irányítási feladatokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.