BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reviczky: Megtiszteltetés a politikai tartalmat tükröző alternatív Kossuth-díj

Egy az igazi Kossuth-díjat már a vitrinjében tudó filmes, Jankovics Marcell adta át a napokban az alternatív Kossuth-díjat Reviczky Gábornak. Az Üvegtigris Gabenjaként különösen népszerűnek számító színész megtiszteltetésnek érzi a politikai tartalommal is felruházott elismerést.

Reviczky Gábor sose titkolta politikai szimpátiáit. Arra is volt példa, hogy a nemzeti oldalon korteskedett, s hogy részt vett kampányrendezvényeken. Sőt, a Demokrata Videó Televízióban (DVTV) ez idő tájt is megmondja a magáét; két kollégájával, Schubert Évával és Benkóczy Zoltánnal egyetemben. A díjat odaítélő kuratórium utalt is sajátos, kettős szerepére.

Íme: „fantasztikus színészi pálya áll a művész mögött és előtt. Reviczky miközben belebújik egy szerep bőrébe, közben megtartja magát, és ez nem csak a színészi pályára érvényes, hanem a közéleti emberre is…”
Reviczky megerősíti: vállalja szimpátiáit, ezért is érzi rendkívüli megtiszteltetésnek, hogy hozzá hasonlóan ugyancsak nemzeti érzelmű művészektől – Jankovics melett Gyurkovits Tibor írótól, Makovecz Imre építésztől, Melocco Miklós szobrászművétől és Schrammel Imre keramikustól – kapta az elismerést.

„Nagyra becsülöm őket,” – említi. Hozzáteszi: annak külön örült a díj átvételekor, hogy ő az első színész, aki a díjat – ami ráadásul magánemberi kezdeményezésre jött létre – átvehette. Reviczky Gábor ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy igazságos kuratórium, zsűri még nem „született” a világon, s nevetve Makláry Zoltánt idézi, aki arra jutott, hogy: „a díjakat azok kapják, akiknek adják…”


Reviczky a Szent István körúti műintézmény iránti rajongása ellenére, időről-időre azért más teátrumban is feltűnik A Játékszínben például most próbálja Neil Simon Mezitláb a parkban című darabját. A rendező Balázsovits ebben Victor Velasco szerepét osztotta rá. „Nekem való, kedves kis szerep vár rám” – summázza az epizódszerepeket mindig szívesen vállaló Reviczky. Természetesen a filmesekkel is „tartja a kapcsolatot”. Igaz, ama két produkció esetében, amely rá (is) várna, ez ideig nem lépett működésbe a csapó.

„Úgy tudom, a szükséges forrásokat keresik még az alkotók” – magyarázza. Annyit azért elárul, hogy az egyik tervezett alkotás egy mozifilm lenne, a másik egy ifjúsági film a tévé számára. „Aszlányi Károly írására épül a majdani film, s a címe – ennyit igazán elárulhatok –, A rejtélyes konflis lesz.”

Reviczky Gábor
1949. március 28-án Tatabányán született.
1967-től két éven át a Középülettervező Vállalat térmestere.
1973-ban diplomázik a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Innen Kaposvárra szerződik.
1975 és 2977 között a debreceni Csokonai Színház tagja, majd Miskolcra, később Kecskemétre szerződik.
1979 és 1989 között a Vígszínház tagja, amit két évre elhagy a Nemzeti Színház kedvéért.
A Vígszínház színésze 1991 óta.
Fontosabb szerepei: Z (Csurka: deficit), Trepljov (Csehov: Sirály), Claudius (Shakespeare: Hamlet), Balu (Dés-Geszti-Békés: A dzsungel könyve), Argan (Moliére: Képzelt beteg).
Filmek: Talpuk alatt fütyül a szél (1976), Egymásra nézve (1982), Isten hátrafelé megy (1990), Sztracsatella (1996), Zimmer Feri (1997), Üvegtigris (2000), Üvegtigris 2. (2006).A színész amúgy arra a legbüszkébb, hogy – két éves kitérővel – ide s tova 27 éve tagja a Vígszínháznak. „Kötődésemnek több oka van” – jegyzi meg. „Először is ez a legszebb színházépület az országban. Másrészt az a fajta elegancia, ami az épületre jellemző, a darabválasztáskor is megjelenik, tetten érhető”. AS Network

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.