BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lett olcsóbb a forintalapú hitel

Kamat. Személyi hitelt euróalapon, szabad felhasználású jelzáloghitelt svájci frankban érte meg felvenni februárban – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken megjelent kamatstatisztikáiból. A januári kiugró értékek után a kamatszintek és a hitelköltségek is a decemberi szintre tértek vissza. Az euróalapú személyi hitelek átlagos hitelköltség-mutatója 343 bázispontos emelkedés után érte el a decemberi 16,99 százalékos értéket, míg a frankalapú szabad felhasználású hitelek is enyhe emelkedés után érték el az év végi 7,13 százalékot.

A forinthitelek kamatai a legolcsóbb devizahitelekhez képest átlagosan 7-8 százalékponttal drágábbak, ez a jelzáloghitelek esetén azt jelenti, hogy a hitelköltség több mint duplája a svájcifrank-alapú kölcsönnek. (Ez akkor is jelentős eltérés, ha jelenleg az erős forintárfolyam miatt a korábbinál kevésbé éri meg a devizahitel felvétele.)

A háztartásoknak nyújtott folyószámlahitelek átlagkamatlába 20,26 százalékot tett ki, a forint lakáscélú kölcsönök hitelköltség-mutatója 12,23 százalékon maradt. A forint fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség-mutatója az elmúlt havi emelkedés után 26,81 százalékra csökkent.

Az euró lakáscélú kölcsönök hitelköltség-mutatója átlagosan 6,15 százalékra csökkent, míg az euró fogyasztási hitelek költsége 12,55 százalékra esett.

A legolcsóbbnak továbbra is a svájcifrank-alapú hitelek bizonyultak: a frank lakáskölcsönök hitelköltség-mutatója 5,62 százalékot tett ki februárban, míg a fogyasztási kölcsönök hitelköltsége 8,62 százalékon maradt.

Nem csoda, hogy a forinthitelek szerződéses állománya hónapról hónapra apad: a lakáscélú forinthitelek új szerződéseinek összege februárban 8,3 milliárd forintra zuhant – 2001 májusa óta nem volt 10 milliárd forint alatt az új kötések összege.

Tovább szűkült a marzs az éven belül lekötött forint- és devizabetétek között. Az éven belüli lekötésű forintbetétek átlagos kamatlába 7,13 százalékra csökkent, miközben az éven belüli lekötésű euróbetétek átlagos kamatlába rekordszintre, 3,2 százalékra emelkedett februárban. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.