BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál jobb eredmény a Gazpromtól

A nettó eredmény szintjén a várakozásokat 8,2 százalékkal meghaladó profitról számolt be Gazprom éves jelentésében. A Gazprom 2006-os eredménye év/év alapon 97 százalékkal ugrott meg. Az eredménynövekedés hajtómotorjául az Európában és a FÁK-piacokon realizált magasabb értékesítési árak és növekvő volumen szolgált, ugyanakkor a GazpromNyeft konszolidált eredménye is hozzájárult a magasabb eredményhez. A Gazprom várakozásokat felülmúló 2006-os árbevétele a bázisidőszakhoz képest 56 százalékot emelkedett.

A Gazprom tavaly 556 milliárd köbméter földgázt értékesített, ami csupán 1 milliárd köbméterrel több, mint a 2005-ös kibocsátás. Az Aton Capital elemzője szerint a Gazprom az idén mind az árbevétel, mind pedig a nettó profit szintjén csak mérsékeltebb növekedési dinamikával számolhat majd, azonban a magasabb belföldi gázáraknak betudhatóan előreláthatóan még így rekord év elé nézhet majd a gázszolgáltató társaság. Az elemző szerint a fő kérdés az, hogy a Gazpromnak mekkora kihívást jelent majd a mérsékeltebb forgalom mellett jelentkező jelentős költséginfláció hatása.

Tavaly az Európába irányuló 151 milliárd köbméter volumenű gázexportból befolyó bevétel elérte a 37,2 milliárd dollárt, ami 43 százalékkal haladja meg a 2005-ös értéket. Az idén a Gazprom vezérigazgatója Alexander Medvedev szerint az európai értékesítés nettó eredménye 38,1 milliárd dollárra fog emelkedni, a fogyasztók pedig a tavalyi 260,7 dolláros átlagos árhoz hasonló 250-260 dollárt fognak fizetni 1000 köbméter földgázért.

A éves jelentésre pozitívan reagált a piac, így a Gazprom árfolyama napi csúcsán, 2,94 százalékkal erősödve 41,12 dolláron zárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.