BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétfőn maradhat a 7,75 százalék

Változatlanul 7,75 százalékon maradhat a hazai irányadó ráta a jövő hétfői kamatdöntő ülésén – értenek egyet a Világgazdaság által megkérdezett elemzők a Bloomberg várakozásával. Tegnap az utolsó jelentős makroadat – a júniusi bérkiáramlás – is napvilágot látott, az elemzők azonban ebben a hónapban nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az év végére várt kamatszintnek és a jegybanki nyilatkozatoknak. Simor András jegybankelnök és Karvalits Ferenc alelnök is további óvatos kamatcsökkentéseket helyezett kilátásba, miközben a piacon további 75 bázispontos csökkentés után 7 százalékos szilveszteri alapkamatszintre számítanak.

A hazai elemzők két fő tényező miatt voksolnak a hétfői szinten tartásra. Egyrészt az említett óvatosság miatt nem indokolt a havi sűrűségű lazítás, másrészt a szilveszterre várt 7 százalékos alapkamatot a tanács kéthavonta történő kamatvágásokkal is kényelmesen el tudja érni. Ugyanakkor valószínűleg egy esetleges hétfői lazítás sem rendítené meg a devizapiacot, hiszen a múlt havi meglepetés is hidegen hagyta a hazai fizetőeszköz kurzusát.

Úgy tűnik, a béradatok mégsem kapnak akkora hangsúlyt a jegybanki döntésekben, mint korábban gondoltuk – közölte Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Ennek hiányában viszont nehéz kiszámítani a tanács döntését, amit tovább nehezít, hogy a 12 tagú testületből csak néhányan nyilatkoznak, így a többiek esetleg eltérő véleményét a nagyközönség nem ismerheti. Leginkább azért valószínű a hétfői szinten tartás, mivel a nyilatkozatokból kiolvasható óvatos kamatcsökkentések – Török számára – nem havi gyakoriságot jelentenek.

Bár első ránézésre aggasztó lehet, hogy a versenyszféra bónuszok nélküli bérkiáramlása gyorsult, nincs kizárva, hogy az MNB modelljéből az derül ki, a teljes bruttó bér és a fehéredés hatása nélküli bérkiáramlás közötti olló tovább tágult, így még sincs ok az aggodalomra – közölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A hónapban megjelent makro-adatok után azonban az MNB-nek nincs oka a kapkodásra, főleg amiatt, mert az év végére várt további 75 bázispontos lazítás két hónapos ütem mellett is elérhető. – emelte ki Suppan. VG

A piac 6,5 százalékot áraz

A piac által év végére és jövő év közepére várt kamatcsökkentési ütem – a tegnapi számunkban megjelent cikkel ellentétben – egybeesik a jegybanki prognózisokkal – hívta fel a Világgazdaság figyelmét az MNB.

A jelenlegi egyéves állampapír-piaci hozamok ugyanis a következő 12 hónapra várt kéthetes MNB-kamatok átlagának felelnek meg.

Az állampapír-piaci hozamgörbe alapján tehát a 7 százalékos egyéves kincstárjegy hozama a jelenlegi 7,75 százalékos alapkamat mellett azt jelenti, hogy az állampapír-piaci befektetők egy év múlva 6,25-6,5 százalékos kamatszintre számítanak, ami egybeesik a Reuters konszenzusával.

A jelenlegi egyéves állampapír-piaci hozamok ugyanis a következő 12 hónapra várt kéthetes MNB-kamatok átlagának felelnek meg.

Az állampapír-piaci hozamgörbe alapján tehát a 7 százalékos egyéves kincstárjegy hozama a jelenlegi 7,75 százalékos alapkamat mellett azt jelenti, hogy az állampapír-piaci befektetők egy év múlva 6,25-6,5 százalékos kamatszintre számítanak, ami egybeesik a Reuters konszenzusával.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.