BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyógyszer osztott kockázattal

Visszafizetési garanciát vállalt egyik gyógyszerére Nagy-Britanniában a Johnson & Johnson (J&J). A New York-i székhelyű társaság és a brit egészségbiztosító megegyezett abban, hogy a biztosítónak csak akkor kell kifizetnie a Velcade nevű rákellenes készítmény árát a vállalatnak, ha az hatásosnak bizonyul – írja az International Herald Tribune. Bár az ilyen szerződések igen komoly kockázatot jelentenek a gyógyszergyártóknak – a J&J készítményével például egy teljes kezelés 48 ezer dollárba (8,55 millió forintba) kerül –, mégis egyre több hasonló megállapodás születik, s szakértők szerint Magyarországon sem elképzelhetetlen egy ilyen jellegű konstrukció.

A J&J nem önszántából határozott úgy, hogy visszafizeti a hatástalan kezelések díját, hanem azért, mert a brit egészségbiztosító első körben úgy döntött, hogy a Velcade nem költséghatékony, ezért nem veszi be a támogatott körbe. Az amerikai cég az elutasítást követően jelezte, hogy felajánlja a visszafizetési garanciát, ennek értelmében a betegek mindenképpen megkapják a kezelés felét, a kúra második felére, illetve a kezelés költségének kifizetésére azonban csak akkor kerül sor, ha a tumor mérete az első fázisban jelentős mértékben csökken.

Az új finanszírozási forma, amellett hogy egy újabb eszköz a fejlett országok rohamosan bővülő gyógyszerkiadásainak visszafogására, a betegek számára is előnyös lehet, főleg azokban az országokban, ahol a társadalombiztosítás mellett magánbiztosítók is szerephez jutnak. Ezekben az államokban ugyanis szakértők szerint a kezelésre szorulók ebben a konstrukcióban sokkal kisebb kockázattal próbálhatnak ki drága készítményeket vagy kezeléseket. Ráadásul mivel a rizikó nagy részét a gyártó viseli, feltehetőleg a társadalombiztosítók is könnyebben vonnak majd be költségesebb patikaszereket a támogatott készítmények körébe.

Problémát okozhat ugyanakkor, hogy a kezelés vagy gyógyszer hatásossága elég szubjektív, s könnyen előfordulhat, hogy a gyártó és a biztosító máshogy értelmezi. Ez komoly összetűzéshez vezetett a brit tb és a J&J között is, mivel az amerikai társaság úgy vélte, a tumor 25 százalékos zsugorodása is bizonyítja a Velcade hatásosságát, a társadalombiztosító viszont 50 százalékban kívánta meghatározni a küszöbértéket.

A J&J garanciavállalása ugyanakkor nem az első hasonló jellegű megoldás Európában. Nagy-Britanniában például a tb a sclerosis multiplex (egy központi idegrendszer károsodását okozó betegség) elleni gyógyszer gyártóival egyezett meg, hogy ha a készítmény nem hozza a várt eredményeket, akkor kevesebbet fizetnek az egyébként évente 20 ezer dollárba kerülő kezelésért. Szinte ugyanilyen megállapodást kötött két másik európai országban a GlaxoSmithKline is, amely azonban nem árulta el, hogy mely államok társadalombiztosítóival állapodott meg.

Egyelőre Magyarországon nem született a J&J és a brit tb közti egyezséghez hasonló megállapodás, ugyanakkor elvileg nem kizárt egy ilyen jellegű szerződés – mondta lapunknak Skultéty László egészségügyi szakközgazdász. Sőt, mivel a hazai egészségügyi minisztérium számos külföldről átvett intézkedéssel próbálja meg visszafogni a gyógyszerkassza rohamos bővülését, könnyen elképzelhető, hogy a drágább, innovatív készítmények esetében ezt a finanszírozási formát is megpróbálják meghonosítani hazánkban. Ennek irányába mutat az is, hogy időről időre egyre több egyedi megállapodás születik a gyártók és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár között, s ebbe egy ilyen szerződés is belefér – tette hozzá Skultéty László.

Magyarországon az elmúlt években jelentősen szigorodott az új készítmények támogatott körbe fogadása, s a folyamat során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a költséghatékonysági szempontok, amelyet korábban lényegében figyelmen kívül hagytak. Ezzel párhuzamosan körülbelül egy esztendővel ezelőtt az OEP megkezdte a már évek óta támogatott gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásának felülvizsgálatát, amely keretében megvonják vagy korlátozzák azon készítmények támogatását, amelyek eredményességére nincs bizonyíték.

Jogi akadályok

Nem minden országban valósítható meg a J&J által felajánlott a brit társadalombiztosítónak felajánlott konstrukció – írja az International Herald Tribune.

Az Egyesült Államokban például a biztosítók kötelesek kifizetni minden gyógyszer árát, amely megkapta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal jóváhagyását.

Az Egyesült Államokban például a biztosítók kötelesek kifizetni minden gyógyszer árát, amely megkapta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal jóváhagyását.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.