BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szeptemberi zavargások: hol tart most a tettesek és áldozatok ügye?

A Heti Választ információi szerint a tavaly szeptemberi zavargások kapcsán 330 embert gyanúsítottak meg, 220-at pedig őrizetbe vettek, eddig azonban mindössze 12 per fejeződött be jogerős ítélettel. 

Mint arról tegnap a VGO is beszámolt, újabb 13 ember ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a tv-ostrom miatt.

A befejezett ítéletek között hat civil vádlottra szabtak ki letöltendő börtönbüntetést.

Emellett 156 feljelentés érkezett a tüntetés során intézkedő rendőrök ellen, 21 esetben történt vádemelés, eddig nem született jogerős ítélet a rendőrök ügyében, és egy rendőrt sem bocsátottak vagy függesztettek fel állásából.

A lap a statisztikák mellett válogatást közöl a televíziós felvételeken látható néhány kirívó eset főszereplőinek sorsáról. Így például megtudhatjuk, hogy a tévészékház előtt a rendőröket   a könnygáz ellenére felmosónyéllel rendületlenül támadó kopasz fiatalembert elfogták, és jelenleg közérdekű üzem megzavarásával, valamint csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, és rongálással vádolják.

Ugyanez a helyzet a vízágyút elfoglaló, majd felgyújtó, dobálózó férfival, az ő esetében még nem történt vádemelés.


Megszüntették a nyomozást az ellen a rendőr ellen, aki a TV felvételek tanúsága szerint a sorfal tagjaként fejbe rúgott egy a közelében sétáló férfit. 
A Rebisz parancsnoka eljárást kezdeményezett az ügyben, az intézkedő személyazonosságát azonban nem tudták megállapítani.

Nem tudták azonosítani azokat a rendőröket sem, akik Orbán Viktor beszédének meghallgatása után visszafelé induló öttusázó Móczár Istvánt verték meg a Madách téren.

Rongálással, jármú önkényes elvételével, és közúti veszélyeztetéssel vádolják azt a hatvanöt éves egykori honvédségi alkalmazottat, aki beindította a tüntetést helyszínén kiállított tankot.


A lap információ szerint a miniszterelnök édesanyjának segítsége közrejátszhatott abban, hogy jogerősen felmentették azt az egyetemistát, akit egy buli után fogtak el, vertek meg, és szállítottak a kapitányságra a rendőrök.

A Heti Válasz úgy tudja: miután a rendőrség közölte a férfivel, hogy 72 órára őrizetbe veszik, az aláírta a kihallgatási jegyzőkönyvét, amely azt is tartalmazta, hogy nem kér ügyvédet. Ezek után a joghallgató aláírta az üresen hagyott orvosi látleletről szóló dokumentumot, majd 30 napos előzetes letartóztatása során később ismét bántalmazták. Az egyetemista nagymamája ezután beszélt Gyurcsány Ferenc édesanyjával, aki intézkedett az ügyben, aminek hatására Tamást kiengedték a börtönből, a térfigyelő kamerák pedig tanúsították ártatlanságát.

Az egyetemistát megverő tettesek ismeretlenek maradnak, az ügyet lezárták, a fiú 11 napos letartóztatásáért, és sérüléseiért két és fél millió forint kártérítést követel a rendőrségtől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.