BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ÁSZ-vizsgálat: mire ment el 1100 milliárd forint?

Az Állami Számvevőszék a munkaképesség megőrzésére fordított pénzeszközök hasznosulását ellenőrizte a 2004-2006 időszakban.

Az aktív korú rokkantsági nyugdíjas létszám 2006-ban 454 000 fő volt. A munkaképesség csökkenésén alapuló ellátásokra – a rendszeres szociális segélyt nem számítva – a korhatár alatti megváltozott munkaképességűeknek 2004-2006 között 1103,9 Mrd Ft-ot folyósítottak, amelyből 954,6 Mrd Ft jutott a nem teljesen munkaképtelenek ellátására.

A számvevőszéki ellenőrzés főbb megállapításai:

  • A vizsgált időszak (2004-2006) kormányprogramjainak mindegyike foglalkozott a kérdéskörrel.

  • A kormányzati és az Európai Uniós célkitűzések, intézkedések iránya egyértelműen a megváltozott munkaképességűek társadalmi reintegrációját kívánja elősegíteni.

  • A munkaképesség orvosszakértői minősítési rendszere sem elveiben (jogszabályi felhatalmazás), sem gyakorlatában nem járul hozzá a megváltozott munkaképességűek rehabilitációjához.
    A foglalkozási rehabilitáció intézményrendszere elősegítette a megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci reintegrációját, a hazai és uniós források szolgálták a munka világába visszatérésük lehetőségét.

  • Az átalakított munkaadói ösztönző rendszer, foglalkoztatásra gyakorolt hatása, a jelen vizsgálatban, még nem volt megítélhető.
  • Az ÁSZ javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy intézkedjen a döntések, intézkedések megalapozását szolgáló anyagok, elemzések, folyamatok nyomon követhető dokumentálásáról, határozza meg az orvosi rehabilitáció szakmánkénti kapacitás-szükségletét, illetve a szolgáltatások személyi és tárgyi minimumfeltételeit, valamint a fekvőbeteg rehabilitációt ellátás szakmánkénti – költséggyűjtésen alapuló – szorzóit, illetve a fekvő- és járóbeteg rehabilitációs kapacitás szükséges arányát; a szociális és munkaügyi miniszternek, hogy határozza meg az Állami Foglalkoztatási Szolgálaton belül a megváltozott munkaképességűeket érintő egyes szolgáltatások személyi és tárgyi minimumfeltételeit, valamint fontolja meg a támogatási rendszerben a minősítési rendszer (akkreditáció) általánossá tételét; az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, hogy intézkedjen arról, hogy a 2007-2013. évek új programozási időszakra a megváltozott munkaképességűek célcsoportjához kapcsolódó intézkedések aktuális állapotáról információt biztosító monitoring indikátorokat határozzanak meg; a Kormánynak, hogy kísérje figyelemmel az ellenőrzés megállapításainak, javaslatainak hasznosítását.

    A jelentés összefoglalója  olvasható.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.