BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem költik el a pénzt - Mi lesz a gazdaságélénkítéssel?

Ebben a hónapban fogadott el az amerikai kongresszus egy gazdaságélénkítő-csomagot: egy egyszeri pénzösszeget utalnak adó-visszatérítésként a lakosság zömének. Felmérések azonban most azt mutatják, hogy nem fogja elérni kívánt hatását; ugyanis az emberek nem tervezik elkölteni ezt az összeget – inkább félreteszik.

A Los Angeles Times és a Bloomberg felmérésében csupán a válaszadók 18 százaléka mondta azt, hogy elkölti a pénzt – mint ahogy azt a rendelkezés szeretné. Az emberek egyharmada adósságtörlesztésre kívánja költeni, másik harmada pedig egyszerűen megtartja.

Egy washingtoni kutatóintézet munkatársa kiemelte: a Kongresszus úgy számol, hogy a kiutalandó pénz 40 százalékát rövid időn belül el fogják költeni.

A válaszadók többsége igen borúlátó a gazdaságot tekintve. A többség szerint az Egyeslt Államok már recesszióba jutott és az elnök, George W. Bush nem tett eleget, hogy megfékezze a jelzáloghitel-válságot.

Bush és a kongresszus vezetői egy olyan ösztönző csomagban egyeztek meg, mely májustól 300 és 1200 dollár (51 000 és 205 000 forint) közötti egyszeri kiutalást intéz a családoknak. A program összköltsége 168 milliárd dollár.

2001-ben egy hasonló intézkedés keretében 36 milliárd dollárt térítettek vissza a lakosságnak; ekkor a fogyasztók az összeg 40 százalékát el is költötték rövid úton – ez fellendítette a gazdaságot, mely kijutott a recesszióból.

Az amerikaiak szerint (44-33 arányban) a demokraták sikeresebben kezelnék a válságot, mint a republikánusok. A független szavazók körében hasonló válasz 37-28 arányban érkezett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.