BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befektetési alapok: a tavalyihoz hasonló év várható

A befektetési alap piacon a tavalyihoz hasonló tendencia várható az idén is Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója szerint: a nettó megtakarítások továbbra is alacsonyak lesznek, de a bruttó megtakarítások, s így az alapok iránt viszonylag nagy kereslet várható.

Tavaly nagy meglepetés ért mindenkit - mondta Hamecz István az MTI-nek -, azt gondoltuk, hogy a megszorítások következtében a bruttó megtakarítások csökkenni fognak, s az alapok piaca lényegesen lassabban fog nőni. A nettó megtakarítások a kiigazítások következtében valóban csökkentek, de ez alapvetően úgy következett be, hogy akinek volt pénze, az továbbra is megtakarított, akinek meg nem volt, több hitelt vett fel. Ez a megtakarítási piac szereplőit, köztük az alapkezelőket is pozitívan érintette - mondta.

Hamecz szerint nagyjából a tavalyihoz hasonló tendencia várható az idén is. Az alappiac összességében viszonylag gyorsan fog nőni és még inkább dominánssá válhatnak a pénzpiaci és a garantált alapok. Úgy vélte: az igazán érdekes az lesz, hogy mi történik a részvényalapokkal, amelyek számára az év nem indult jól, ugyanis a részvények jelentősen estek. Az év a kötvények szempontjából sem indult jól, a hozamemelkedés következtében a kötvényalapokon is lehetett rövid távú veszteségeket szenvedni - tette hozzá.

A globális helyzet - a fejlett világ kötvényeit tartó alapok kivételével - egyáltalán nem kedvező rövid távon az elnök-vezérigazgató szerint. "Egy globális pénzügyi rendszer része vagyunk, így ha Amerikában történik valami - mint látható -, a magyar államkötvények hozamára is hatással van" - mondta. Ilyen esetben, ha az államkötvények hozama emelkedik, akik ezeket tartják, rövid távon veszteséget szenvednek el.

A részvények esetében Hamecz szerint a tőzsdei visszaesés akkor következett be, amikor a részvények legnagyobb része nem volt túlértékelt. Ez nem minden országban és nem minden egyes papírra vonatkozik, de átlagosan a fejlett országokban és a régióban is ezt látták - mondta. A részvények a jelentős esés után semleges vagy alulértékelt pozícióban vannak, így előbb-utóbb csak elindulnak felfelé. A kötvénypiac helyzete alapvetően azon múlik, hogy mi történik a globális kockázati étvággyal és a magyar inflációs folyamattal - mondta. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.