BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedő régiós kamatszint

A vártnak megfelelően, 4,25 százalékon tartotta irányadó rátáját a szlovák jegybank – a Bloomberg elemzői konszenzusa szintén tartást vár a cseh, illetve egyaránt 25 bázispontos emelést a magyar és a lengyel monetáris tanácstól.

A szlovák központi bank tizenegy hónapja tartja változatlan szinten alapkamatát, a szakértők véleménye szerint 2008 első felében nem is várható elmozdulás egyik irányban sem. A szlovák monetáris tanács szeme előtt ugyanis elsősorban az euró jövő évi bevezetése lebeg – a jelenlegi feltételrendszerben pedig ez a cél teljesíthetőnek tűnik. Igaz, az infláció februárban 3,4 százalékra emelkedett az országban, azonban a közös európai deviza adaptációjához tizenkét hónap átlagolt adatainak kell megfelelnie. Ennek fényében meglehetősen tágas mozgásteret élvez a szlovák jegybank, hiszen a februárig számított egy évben az átlagos inflációs szint mindössze 2,1 százalék volt, ez éppen száz bázisponttal kedvezőbb az Európai Unió által elvárt szintnél. Az EU által vizsgált időszak valószínűleg a márciussal, esetleg áprilissal záruló tizenkét hónap lesz, vagyis ebből a szempontból Szlovákia szinte biztosan megfelel. Az év második felében a szlovák jegybank az eurózóna aktuális kamatszintjéhez igazíthatja majd sajátját.

A lengyel kamatdöntő ülés kimenetelét enyhe bizonytalanság övezi a megkérdezett magyar szakértők részéről. A Raiffeisen Bank elemzői nem lennének meglepve egy 25 bázispontos szigorítás esetén sem, mivel azonban a lengyel monetáris tanácsban a galamb politika képviselői vannak túlsúlyban, ezért inkább áprilisra várják a következő kamatemelést. A CIB Bank elemzői szerint az emelés esélyét növeli, hogy februárban egy 50 bázispontos szigorítási javaslat is felmerült.

A Raiffeisen szerint a cseh korona jóval erősebb a hosszabb távon fenntartható szintnél, ráadásul a feltörekvő piacokra nehezedő nemzetközi hangulat sem támogatja a további kamatemeléseket – ennek ellenére akadnak akik újabb negyedszázalékos szigorításra spekulálnak. A CIB elemzői is kiemelik; a cseh jegybank elnökének a februári szigorítást követő sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján bármerre változhat az irányadó ráta, és – bár ma tartást várnak – nem kizárható, hogy a kamatpálya csak a következő hónapokban tetőzik.

A magyar monetáris tanács több tagja is a kamatemelés szükségessége mellett érvelt az elmúlt hetekben – a Bloomberg által megkérdezett szakértők 25 bázispontos szigorításra számítanak hétfőn. Ezzel szemben a Raiffeisen ötven bázispontos emelést vár, a lépést elsősorban nem a fundamentális mutatók, hanem a nemzetközi környezet indokolja. A határozott emelést követően a Raiffeisen szerint már nem kell tovább szigorítania a jegybanknak. A régiós devizák közül év eleje óta a forint egyedüliként teljesített negatívan az euróhoz képest, annak ellenére, hogy márciusban már jelentősen erősödött a februárban jellemző 265 forintos váltási szintről. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.