BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma egyeztet a koalíció a pénztártörvényről

Koalíciós egyeztetést tart ma a két kormánypárt vezetősége: míg az SZDSZ végig akarja vinni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, s azon nem változtatna semmilyen módon, a hatályos jogszabály megtartása az MSZP 3+1 verziója közül csak a plusz egyedik, legkevésbé támogatott forgatókönyv.

„Azt kértem a miniszterelnöktől, hogy ne csak az egészségügyről beszéljünk csütörtökön, hanem arról, hogy mit akar tenni a kormány a következő két évben a reformokért és a versenyképességért” – mondta a Világgazdaságnak Kóka János. Az SZDSZ pártelnöke hozzátette: már a múlt heti, koalíciós vezetők közötti informális megbeszélésen is egyértelművé tette, hogy hallani sem akar olyan változatról, amely a reformokat visszafordítja. Kóka szerint az lenne a legnagyobb tragédia Magyarország számára, ha a kormány elbizonytalanodna, így a kisebbik koalíciós párt nem támogat semmiféle módosítást a pénztártörvényben.

Egyelőre kisebbségben van az MSZP-ben az a vélemény, hogy a hatályos jogszabály végrehajtásán dolgozzanak tovább, s „álljanak bele” a kilátásba helyezett, az egészségügy privatizációját támadó népszavazásokba. A vezetés által támogatott megoldás az eredeti szocialista állásponthoz való visszatérést jelenti, ezek szerint decentralizált pénztárak működnének csak állami tulajdonban. A lehetőségek között merült még fel a törvény hatályának kitolása 2010-re, illetve a jogszabály visszavonása. A kedd este tartott frakcióülésen hozzávetőleg fele-fele arányban érveltek a kitartás, illetve a visszakozás mellett. Információink szerint a szocialista frakció jövő kedden újból tárgyal a témáról, de akkor már dönteni is akar.

Bonyolítja a helyzetet, hogy az SZDSZ vezetési válsága miatt az MSZP-ben többen nem tartják komoly tárgyalópartnernek Kókát. Voltak, akik lapunknak felvetették: nem kizárt, hogy a háttérben Fodor Gáborral is tárgyalnak az egészségbiztosítás, illetve az adórendszer jövőjét illetően.

Úgy tudjuk, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden az MSZP frakcióülésén úgy fogalmazott: eddig arra kérte a szocialistákat, hogy ne bírálják az SZDSZ-t, de többet ezt nem fogja mondani, bár olyan helyzetet sem lehet teremteni, mint amilyet Medgyessy Péter tett Csillag István ügyében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.